+ Irodalom

Victor Hugo-t szapulják a Twitteren

A francia érettségizők felháborodtak, hogy Hugo verset kellett elemezniük, bosszúból a Twitteren anyázták a Nyomorultak szerzőjét.

A francia érettségizők felháborodtak, hogy Hugo verset kellett elemezniük, bosszúból a Twitteren anyázták a Nyomorultak szerzőjét.

A négy órás teszt egyik választható feladata Victor Hugo Le Crepuscule (magyarul: A szürkület énekei) című versének elemzése volt. A versben egy fűszál beszélget egy sírkővel. Ez a még egészen diszkréten elvont kép már bicskát nyitott a francia nebulók zsebében: a teszt megírása után véres-verejtékes ujakkal indítottak szidalom-áradatot a Twitteren. Hugo mellett más francia szerzők is a diákság céltáblájára kerültek, például Louis Aragon és Claude Roy.

Íme néhány a publikálható twittek közül:

„Victor Hugo! Ha egyszer összefutunk az utcán, te halott ember vagy!“

„Utálom Victor Hugo-t, utálom Louis Aragont és Claude Roy-t! Nem, valójában utálom a költészetet. Nem, utálom az egész érettségit!“

„Victor Hugo! Miattad húznak meg az érettségin!“

A diákság egy kisebb csoportja a közösségi média más fórumain is tiltakozásba kezdett más érettségi tárgyak feladatsorai miatt, eredménytelenül. Hugo mellett azonban sokan kiálltak. A tanulók tiszteletlen posztjai általános felháborodást keltettek:

„Kedves Diákok! Jobb lenne ha Victor Hugo-t tisztelnétek inkább a hülye valóság-show szereplők helyett.“

„Kinek képzelitek magatokat? Csak mert ti analfabéták vagytok még nem kell leszólni Hugo műveit.“

A történet vicces fordulata, hogy maga Victor Hugo elítélte az érettségi rendszerét és az akadémiát általában. Olivia Sorrel-Dejerine a BBC-n publikált jegyzetét ironikusan a következő mondattal zárja:

 A (teljesen fűmentes) sírhelyében, a Párizsi Pantheon-ban a szerző talán csak nevet ezen az egészen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top