+ Irodalom

Elhunyt Susan Spencer-Wendel író

Susan Spencer-Wendel

Mielőtt végleg elmegyek című könyvét úgy írta, hogy már nem tudott járni, nem tudta felemelni a karját. Egyetlen működőképes hüvelykujjával a telefonjába pötyögte be a szavakat. (Librarius-hír)

A Libri Könyvkiadó mély megrendüléssel értesült róla, hogy néhány nappal ezelőtt, 47 éves korában elhunyt Susan Spencer-Wendel amerikai író, újságíró.

Susan Spencer-Wendelnél gyors lefolyású amiotrófeás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak 2011 júniusában. Ez a ritka, idegrendszeri betegség szisztematikusan tönkreteszi az izomzatot. A folyamat visszafordíthatatlan.

Susannak egy éve maradt viszonylagos egészségben – negyvenként évesen, szerető férje oldalán, három kisgyermek édesanyjaként. Susan azonban elhatározta, hogy boldogsággal tölti ezt az évet. Feladta újságírói állását, hogy családjával lehessen. Kunyhót építtetett a kertbe, hogy a szabadban láthassa vendégül barátait. És hét utazáson vett részt a hét, számára legfontosabb emberrel.

Az állapota egyre romlott, mégis eljutott a Yukon-területekre, ahol láthatta az északi fényt, Budapestre, ahol férjével házasságuk első két évét töltötték, Ciprusra, ahol ősei nyomát kutatta és a Bahamákra, egy családi összejövetelre. Delfinekkel úszott és siklóernyőzött a fiaival, lányával pedig New Yorkba utazott, ahol először és utoljára láthatta őt esküvői ruhában.

És megírta könyvét Mielőtt végleg elmegyek címmel. Már nem tudott járni, nem tudta felemelni a karját. Egyetlen működőképes hüvelykujjával a telefonjába pötyögte be a szavakat.

A Mielőtt végleg elmegyek mégsem a keserűségről szól. Helyenként szomorú, mégis áthatja Susan életereje és optimizmusa, megfűszerezve kiváló humorával. Susan az életről írt könyvet, nem a halálról. És mosolyt csal az olvasó arcára.

Sírás a Burger King parkolójában, füvezés a bíróság épülete mellett, karácsony és tartós smink, a kerekes székben újra hordható magas sarkú cipők, a gyerekek tréfái mind-mind helyet kaptak ebben a kötetben, amely feledhetetlen ajándék Susan szeretteinek, és emlékeztető minden olvasónak: minden egyes nap jobb lesz, ha boldogságban töltjük.

A könyv 2013-ban jelent meg magyarul Mesterházi Mónika fordításában a Libri Kiadónál.

Susan Spencer-Wendel húsz éven át a Palm Beach Post törvényszéki tudósítójaként és bűnügyi újságírójaként dolgozott. Cikkeiért számos elismerésben részesült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top