+ Irodalom

Boris Vian író tehetséges trombitás volt

boris vian

Boris Vian közel ötszáz dalt írt. Egy amatőr jazz-fesztiválon fődíjat is nyert, huszonkét évesen pedig már Claude Abadie zenekarában játszott.

Ma 55 éve hunyt el Boris Vian, akit az utókor elsősorban íróként ismer, de egyben a francia jazz egyik megkerülhetetlen alakja is. Zenekritikákat is írt, illetve jazzlemezek ajánlószövegei is fűződnek a nevéhez, emellett zenészként és zeneszerzőként is egyaránt sikeres volt.

Boris Vian zeneimádatát nem rejtette véka alá: a Vernon Sullivan írói álnevet is két jazz-zenész nevének összeragasztásával hozta össze, vagy elég a Tajtékos napokban központi szerepet betöltő Duke Ellington-szerzeményre gondolni (Chloé). Boris 17 évesen látta Duke Ellington párizsi koncertjét: a fiatal fiút teljesen megbabonázta a zene, ennek hatására kezdett el trombitálni is.

Boris Vian és Duke Ellington

Boris Vian és Duke Ellington

Vian később személyesen is megismerte Duke Ellingtont, majd Miles Davist, Louis Armstrongot, Errol Garnert és Charlie Parkert is, párizsi látogatásaik alkalmával ugyanis gyakran ő volt a kísérőjük, némelyikükkel pedig még muzsikált is. Vian valóban tehetséges trombitás volt: egy amatőr jazz-fesztiválon fődíjat is nyert, huszonkét évesen pedig már Claude Abadie zenekarában játszott. Az alábbi videón Boris Vian a The Sheik Of Araby c. 1921-es jazz-sztenderdet trombitálja.

Szívbetegsége miatt azonban a folyamatosan éjszakázó Vian kénytelen volt hanyagolni a fúvós hangszereket, ekkor inkább a dalszerzés felé fordult. Rendkívül termékeny szerző volt: az élet minden területén rohamtempóban dolgozó Vian közel 500 dalt szerzett. Énekesként is bemutatkozik a közönségnek, ironikus dalaival nagy sikere van.

Boris Vian legnagyobb zenei sikere a Le Déserteur (1954) című háborúellenes dal volt, amely annyira jól sikerült, hogy majdnem 10 évig be is volt tiltva Franciaországban. Az algír háború ellen írott dalt eredetileg Marcel Mouloudji adta elő, a vietnámi háború idején Amerikában is nagy siker volt Joan Baez előadásában. A dalnak még honlapja is van, amelynek tanúsága szerint 45 különböző nyelvre fordították le, köztük magyarra is.

A dalszöveg egyébként egy dezertőr levele a francia elnökhöz, amelyben megtagadja a szolgálatot és a kitaszítottságot is vállalja a becstelen háborúzás helyett. Viant a Le Déserteur születése előtt gyakran vádolták apolitikussága miatt, azután pedig éppen az állásfoglalása volt a baj. Persze Viant nem zavarta különösebben a fanyalgó kritika: nem volt különösebben szívbajos, csak szívbeteg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top