+ Képzőművészet

Emberi bőrbe kötött könyvek

emberi

A tárgyalást és a kivégzést követően, Richard Smith sebész nyilvánosan boncolta fel Horwood holttestét a Bristoli Királyi Kórházban. Smith az ügyről szóló papírokat, Horwood cserzett bőrével köttette be.

  • emberi
  • emberi bőr
  • emberi bőr
  • emberi bőr
  • emberi
  • emberi bőr
  • emberi bőr
  • emberi bőr

A Harvard Egyetem egyik könyvéről mocskos kis titok került a nyilvánosságra: a tudósok megerősítették, hogy a könyvet emberi bőrrel fedték be. A személyzet is úgy gondolja, hogy a Des Destinees de l’Ame című példány egy olyan emberi bőrrel van borítva, melynek eredeti tulajdonosa, egy természetes halált halt női elmebeteg volt.

Az emberi bőrrel történő könyvkötészet a 19. század egyik kedvelt érdeklődési köre volt. Az egyik megmaradt példány, az Egyesült Királyságban található, a Bristol Levéltár tulajdonában és annak az embernek a bőréből készült, akit először akasztottak fel a Bristoli börtönben. A dombornyomott, sötét kötés, a 18 éves John Horwood bőréből készült, aki egy Eliza Balsum nevű lány gyilkosságáért ítéltek halálra.

A könyv tartalmazza az 1821-es bűntény minden részletét. A menthetetlenül szerelmes Horwood, miután Balsum visszautasította, egy kő segítségével, gyakorlatilag darabjaira verte szét a lány koponyáját. Bár a nőt kórházba szállították, később belehalt sérüléseibe. A tárgyalást és a kivégzést követően, Richard Smith sebész nyilvánosan boncolta fel Horwood holttestét a Bristoli Királyi Kórházban. Smith ezután úgy döntött, hogy az ügyről szóló papírokat, Horwood cserzett bőrével fogja beköttetni. A könyvborítón egy domborított halálfej is található, aranyozott szavakkal együtt: „Cutis Vera Johannis Horwood”, vagyis John Horwood valódi bőréből. A könyv jelenleg a Bristol M Shed Múzeum archívumának egyik legnépszerűbb darabja. Ugyanolyan körülmények közt kell tartani, mint bármelyik bőrkötéses tárgyat, a legideálisabb légköri feltételeknek megfelelően.

A másik baljós háttérrel rendelkező emberi bőrrel kötött könyv, a hírhedt gyilkos William Burke nevéhez köthető. Társával, William Hare-rel, azért kezdtek el embereket ölni, hogy azok holttestét jó pénzért eladhassák az Edinburgh-i bonctani iskolának. Lebukásuk előtt, több, mint 15 testet adtak el. A kicsi, barna, oldal nélküli zsebkönyv, valószínűleg jegyzetek és pénz tárolására szolgált. A rajta látható pecséten Burke kivégzésének 1829-es dátuma látható . Hogy hogyan került a bőr a zsebkönyvre (mely jelenleg az Edinburgh-i Királyi Orvosi Egyetem tulajdonát képzi), rejtély.

Bűnözők, akik szintén könyvkötésként végezték: George Cudmore, aki a felesége megmérgezéséért akasztottak fel és William Corder, akit Maria Marten meggyilkolásáért ítéltek halálra.

Bár sokak fejében felmerül, hogy etikus- e egy emberi bőrrel kötött könyvet közszemlére bocsátani, de úgy tűnik, ez a kevés kiállított darab, nem generál nagyobb vitát – írta a BBC News

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top