+ Film

Bojkottálják a moszkvai filmszemlét, Tarr Béla is lemondta

moszkvai filmfeszt

Kezdetben 1144 filmet regisztráltak a szemlére, de az Oroszország és Ukrajna közötti ellentétek miatt csak 397 film maradt a bemutatandók között.

Majdnem 750 film jelentkezését vonták vissza a 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválról Moszkva Ukrajna-politikája miatt, amelyet csütörtökön nyitottak meg az orosz fővárosban.

Kezdetben 1144 filmet regisztráltak

a szemlére, de az Oroszország és Ukrajna közötti ellentétek közepette (a Krím félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai szeparatisták Moszkva általi támogatása miatt) csak 397 film maradt a bemutatandók között – írta az aviapress.net című hírportál Nyikita Mihalkovra, a fesztivál elnökének tájékoztatására hivatkozva. Ezek a számok az állami sajtóban nem szerepeltek.

Furcsa lenne, ha épp a fesztiválra nem hatottak volna ki az Oroszország elleni büntetőintézkedések

– nyugtázta kesernyésen Mihalkov a megnyitó napján tartott tájékoztatón. A Kremllel szoros viszonyt ápoló, annak Ukrajna-politikáját is támogató orosz híresség nem titkolta csalódottságát, de hozzátette, hogy ennek is megvan a pozitív oldala, mert így „saját magukra” kellett támaszkodniuk. Elmondta, hogy benne is kialakult közben a függetlenség igénye és az, hogy tiltakozni kell Oroszország megbüntetése ellen.

Kirill Razlogov, a fesztivál programigazgatója a fesztivált beharangozó múlt keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Tarr Bélát szerették volna vendégül látni a moszkvai filmes eseményen, és az ő filmjeit be akarták mutatni versenyen kívül, de a magyar filmrendező más elfoglaltságára hivatkozva lemondta a részvételt.

A 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál nyitó filmje az eddigi szokásoktól eltérően a Vörös hadsereg című amerikai-orosz koprodukcióban készült dokumentumfilmmel nyitották meg. Ebben Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz jégkorongjátékos szemszögéből mutatja be, hogyan lett az ünnepelt hősből politikai ellenség a Szovjetunióban.

A fesztivál nagyfilmes versenyprogramjába végül 16 film került be, köztük izraeli, lengyel, török, japán, görög, holland alkotás, de Ukrajnából is neveztek filmet. Nyolc  alkotás versenyez a legjobb dokumentumfilmnek járó díjért.

Versenyen kívül a Szabad gondolkodás

című kategóriában 14 filmet vetítenek, és külön esemény lesz a moszkvai fesztiválon a kínai filmek bemutatója. Krzysztof Zanussi tiszteletére pedig levetítik a 75 éves lengyel filmrendező több alkotását.

A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában Gál Franciska, az 1930-40-es években a Szovjetunióban népszerű magyar színésznő filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők.

(A cikk Kegyes Csilla MTI- tudósításának szerkesztett változata)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top