+ Interjú

Kijártam az óvodát – Piresian Beach-interjú

piresian beach

Nehéz elválasztani a sajátomat a Piresian Beach jövőképétől: próbálok bizakodó lenni, mi mást tehetnék. A Piresian Beachet merítek legtöbbet az élethez.

A Piresian Beach Németh Zsófia egyszemélyes projektje, amely 2010-es felbukkanása óta a magyar hálószobapop-színtér zászlóshajója. Tavaly az RNR666 gondozásában megjelent egy kislemez bakeliten, amin a Piresian Beach és a francia J.C. Satàn két-két dala szerepel, de hosszabb anyag Zsófitól két éve nem jelent meg. Májusban a Piresian Beach I Cannot See For Miles címmel új, 6 számos EP-vel jelentkezett, amely itt le is tölthető. A kihagyás okairól és az új lemezről kérdeztük Németh Zsófit.

Utoljára 2 éve jelent meg hosszabb Piresian Beach-anyag (Alle Falle EP), számítottál rá akkor, hogy ilyen hosszú szünet következik?

Valamennyire számítottam rá, de két évvel előre akkoriban sem gondolkodtam – remélem azért most majd nem fog ilyen hosszú idő eltelni, bár igazából most sem gondolkodok túlzottan előre.

Nem sokkal később indult a Summer Schatzies (jelenleg szünetelő beach-pop zenekar, amiben Zsófi énekelt és gitározott), ennek is szerepe volt a Piresian szünetében?

Igen, egy teljes évig szinte csak a Summer Schatzies-zal foglalkoztam, viszont ez nem a Piresian Beach kárára ment, hanem inkább kiutat jelentett az egyre önpusztítóbbá váló Piresianből, kellett egy pár lélegzetnyi friss levegő és elengedés.

Milyen tanulságokkal szolgált ez az egy év?

Kijártam az óvodát, ha úgy tetszik. Megkaptam az első zenekaros élményeimet – tudod, ami a legtöbb emberrel megtörténik tizenévesen, amikor először elkezd zenélni egy megbocsáthatóan rossz zenekarban, viszont nekem ez kimaradt. Nem mondom, hogy ez a tanulság, de most inkább csinálom egyedül a dolgaimat.

Nem kaptál kedvet a Piresian Beach koncertező felállásának feltámasztásához?

Dehogynem, viszont nem nagyon bízok már abban, hogy találnék megfelelő embereket hozzá – és nem tudom van-e értelme felhúzni egy zenekart annak mentén, hogy csak az én számaimat játsszuk. Oké, lehet, hogy tekinthetném kissé komolyabban a dolgokat, vagy lehetnék bizakodóbb – de mondjuk akkor a Piresian Beach nem biztos, hogy olyan lenne, mint amilyen…

Térjünk át az új EP-re: változott a kreatív metódus a legutóbbi EP óta?

Nem igazán, talán valamivel tudatosabban történt a dolog, talán még ügyesedtem is, de lényegében ugyanúgy kontár és DIY az egész, mint volt és valószínűleg ugyanúgy utálná egy vájtfülű ember az új számokat, mint a legelsőket.

Azért is kérdezem, mert például az énektémák tekintetében sokkal direktebbnek tűnnek az új számok.

Erről az jut eszembe inkább, hogy egyszerűen már jobban át tudom örökíteni felvételre, amit a fejemben hallok. Régebben is ugyanúgy ment az agyamban a többszemélyes vokál meg a határozottabb ének, csak nem is tudtam énekelni, meg azt se nagyon fogtam fel, hogy nem elég, ha én hallom a fejemben, azt fel is kéne venni. Hosszú idő után belehallgattam régebbi számokba és már egészen másmilyennek hangzanak, mint ahogy azt annak idején képzeltem. Lehet, hogy pár év múlva okoz majd a mostani EP is pár vidám pillanatot.

piresian beach

A megjelenéskor az EP címének kapcsán beszéltél alkotói és önbecsülési válságról. Úgy érzed, ez lezárult a lemez megjelenésével?

Igen, nagyjából 3-4 napra lezárult – aztán a dolgok rendje és módja szerint visszaállt az én normál állapotom, ezzel meg is békéltem, sőt, igazából azzal is, hogy minden egyes EP egyre nagyobb pokoljárást jelent. Például most, egy hónappal a megjelenés után még simán az I cannot see for miles-t pihenem.

Mondtad, hogy túlzottan nem tervezel előre. Amennyire látod, milyen most a Piresian Beach jövőképe?

Nehéz elválasztani a sajátomat a Piresian jövőképétől… próbálok bizakodó lenni, mi mást tehetnék. A Piresian Beachet minél tovább szeretném még csinálni, mert még mindig ebből merítek szinte legtöbbet az élethez. Kifejezetten megrémiszt a gondolat, hogy egyszer majd talán nem akarok számokat írni, hogy akkor mivel tölteném ki az űrt.

Voltál lemezboltozni Karácsony Jánossal. Ha most bárkivel elmehetnél, kit választanál és milyen lemezt ajándékoznál neki?

Grandpierre Attilát választanám. Talán a Destruction Unittól a Deep Trip lemezt, vagy a Goattól a World music címűt adnám. De inkább abban bíznék, hogy mutat párat a kedvenc sámán és uráli zenéiből.

https://www.youtube.com/watch?v=Aen0yyHX8Nk

Utolsó kérdés: nagy sörrajongó hírében állsz. Mit ajánlanál az új EP mellé?

A Piresianhez nagyon komlós söröket, dupla IPA-kat ajánlanék. Nem mintha passzolnának hozzá, de azok a kedvenceim (nevet).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top