+ művészet & politika

Jótékonysági árverés: mennyit ért Orbán töltőtolla?

orbán

Göncz Árpád fotómontázsa 400 ezerért kelt el az értéktőzsde jótékonysági árverésén, ahol mintegy 17 millió forint gyűlt össze.

Mintegy 17 millió forint gyűlt össze a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedd esti budapesti jótékonysági árverésén, amelyen a tőzsde 1990-es alapító okirata kelt el a legmagasabb áron, 3,2 millió forintért. Az aukcióra az államfő és a miniszterelnök is ajánlott fel tárgyakat, a bevétellel a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó oktatási szervezetek támogatják.

A fővárosi tőzsde megalakulásának 150 évfordulója alkalmából megrendezett esten Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke felidézte:

Pesten 1864-ben kezdte meg működését az értéktőzsde, amely 150 éves története alatt a hazai tőkepiac egyik meghatározó intézményévé és a magyar gazdaságtörténet elkerülhetetlen részévé vált. A másfél évszázados időszakban gyakran fellendülések és megtorpanások váltották egymást a tőzsde történetében.

Az alelnök szerint:

A jótékonysági aukció teljes bevételével a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését célzó oktatást – a Pénziránytű Alapítványt, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítványát – támogatják.

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója elmondta: a fővárosi értéktőzsde a világ egyik legrégebben működő tőzsdéi közé tartozik, 19. századi megalapításával megelőzte Svájcot és Tokiót is.

Tegyük hozzá: ha másban nem is előztük meg őket.

orbán

A fotókat Marjai János (MTI) készítette

A jótékonysági aukción szereplő 26 tétel kikiáltási ára egységesen 10 ezer forint volt. Az árverésen a közjogi méltóságoknak, a magyar tőkepiac illusztris szereplőinek, a tőzsde volt és jelenlegi elnökeinek, alelnökeinek felajánlásából, valamint André Kostolany, a BÉT örökös tiszteletbeli elnökénekének hagyatékából származó relikviákra licitálhattak az érdeklődők.

A tételek közül az Áder János

köztársasági elnök által felajánlott és dedikált emléklap 280 ezer forintért, míg az Orbán Viktor miniszterelnök által felajánlott töltőtoll 750 ezer forintért kelt el. A Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök által felajánlott és dedikált fotómontázs 400 ezer forintért talált gazdára.

A legnagyobb licitemelkedés mellett, 3,2 millió forintnál ütötték le a BÉT 1990-es alapító okiratát, amelyet Katona Zsolt vezérigazgató ajánlott fel az eseményre. Nagy érdeklődés övezte Zádor Istvánnak, a korabeli értéktőzsde életét megörökítő két tusrajzát is, amelyek végül 1,7 és 1,6 millió forintért találtak gazdára.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top