+ Irodalom

Ramboval nyitott a Margó Fesztivál

Ramboval nyitott a Margó Fesztivál

Az idei Margó Irodalmi Fesztivál Boldizsár Péter népszerű internetes videóiból készült kiállításával nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Margó Fesztivál célkitűzése mindig is az irodalom, az olvasás olyasfajta népszerűsítése volt, ami valamilyen módon túlmutat, a felolvasós, beszélgetős, dedikálós hagyományokon. Az idei Margó Irodalmi Fesztivál Boldizsár Péter népszerű internetes videóiból készült kiállításával nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Rambo Nagy Lászlót, Al Pacino Juhász Gyulát szaval, a Blöff-ből a Huszt szól Kézdy Jenő hangján. Boldizsár Péter videói bejárták és berobbantották az internetet, olyannyira meghatározó módon, hogy a PIM és a Margó fesztivál szervezői plazma tévéken állították ki az elkészült videókat.

Ramboval nyit a Margó Fesztivál

Rambo a PIM-ben, Fotó: Révész Tamás

 

Ramboval nyit a Margó Fesztivál

Ramboval nyit a Margó Fesztivál

A megnyitón Vári György, irodalomtörténész hosszasan beszélt a videók különös üzenetéről és hatásáról. Tény, hogy Boldizsár Péter a YouTube-on keresztül egy olyan csatornát nyitott meg ezeknek a klasszikus verseknek, amilyenhez hasonlót még ideáig senki. Ha másért nem, a poén kedvéért százezrek hallgatták végig a költeményeket, s osztották meg a videókat közösségi oldalakon.

Ramboval nyit a Margó Fesztivál

Vári György, irodalomtörténész, Fotó: Révész Tamás

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója E. Csorba Csilla is elismerően beszélt a videókról és hangsúlyozta, hogy a PIM-ben örömmel adnak teret az ilyesfajta kísérleteknek, hiszen a cél mindenképpen az, hogy egyre változatosabb formában jusson el az emberekhez, főként a fiatalokhoz az irodalom, az irodalom szeretete.

A Margó Irodalmi Fesztivál programjai formabontó módon online is figyelemmel kísérhetők, és utólag is megtekinthetők. A teljes program pedig többek között itt érhető el.

Néhány videó Boldizsár Pétertől:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top