+ Képzőművészet

Gif-ek árasztják el a művészvilágot

Gif művészek gif-ek

A gif-ek eddig aranyos kiscicákat, vicces mini-mozgóképeket, mémeket juttattak eszünkbe, pedig a képzőművészeket is megihlette ez a forma.

A gif-ekről eddig aranyos kiscicák, vicces mini-mozgóképek, mémek jutottak eszünkbe.  Összeállításunkban, most ennek a kiterjesztésnek egy új felhasználási módját mutatjuk be. A gifek megfertőzték a művész- és divatvilágot.

https://www.youtube.com/watch?v=PKq9RVe84rI

A 15 folds című weboldalon havonta más-más témában készülnek a gif-ek három képzőművész (Jolyon Varley, Margot Bowman és Sean Frank) irányításával, de több más alkotó munkájával. A témák eddig egészen változatosak voltak. A februári téma címe Egyedül együtt, a tavaly novemberi gif-ek a például Rituálé témában születtek, de terítéken voltak még a Szerencse, Bárcsak itt lennél, Erő és Természetfeletti címre keresztelt témák is.

Gif művészek

A művészek célja nem a gif, mint formátum felmagasztalása. A blog működtetői egyszerűen csak egy új formát találtak arra, hogy gondolataikat, vízióikat a virtuális térben is kifejezhetővé tegyék és a forma lehetőségeit másokkal is megismertessék.

Bár nem túl bonyolult egy gif elkészítése, a 15 folds csapata a weboldalon felületén is lehetőséget biztosít a kreatívkodásra. Az egyik menüponton belül csak a keretbe kell húznunk a gif-gyanús képeket.

Gif művészek

Íme néhány végeredmény:


Gif művészek

Gif művészek

Gif művészek

Gif művészek

Gif művészek

Hasonlóan kísérletező szellemű az olasz Luca Mainini, aki divat-kollázsokat készít elsősorban gifekből. Mainini a Givenchy-nek és Dolce & Gabbana-nak is készített már multimédiás kollázsokat divatbemutatók háttereként. Mainini gif-kreálmányai abszurd testek: a fejek helyén vihogó ajkak, a törzs helyén egy kar vibrál szinte félelmetes kuszaságban.

Gif művészek

Gif művészek

Gif művészek

 

Sajátos montázs-technikája a popkultúra és a divatvilág toposzait keveri össze. Psycho Divas című kollázs-sorozata volt a legsikeresebb alkotása: ahol modellek testrészeit keverte össze, a szépségipar jellemző motívumaival. A Psycho Divas-ban Mainini a gif-ek mellett hagyományos kollázsokat is alkotott:

Művészi gif-ek pdicas2

Művészi gif-ek psycho-diva-1

Mainini egy interjúban elmondta, hogy mindig is szerette a gif-ek kifejezésmódját:

Egy napon felfedeztem, hogy valami hiányzik a statikus kollázsaimból. Azt akartam, hogy az ábrázolt nők gépiessé, szinte robotokká váljanak. A gif-ek nagyon erősen reflektálnak a divatra, mindent tudnak, amit a divat ki akar fejezni: energikusak, villogók, őrültek és figyelemfelkeltők. Magam is pontosan azt látom a divatvilágban, amit ezek a gif-ek kifejeznek: az őrületet látom, a groteszket, a zavart.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top