+ Zene

Elfeledett VB-dalok

vb

Összeválogattunk öt vébé-dalt, köztük akad zenei ínyencség éppúgy, mint közepes iparosmunka.

A világbajnokságok dalai egy hónapig a csapból is folynak, aztán alkalmiságukból kifolyólag hajlamosak vagyunk hamar elfelejteni őket. Összeválogattunk öt vébé-dalt, köztük akad zenei ínyencség éppúgy, mint közepes iparosmunka.

Arrow – Hot Hot Hot (1982/1986)

A Montserrat szigetéről származó Arrow a calypso zenei stílus alfajának, a socának egyik legismertebb előadója lett a Hot Hot Hot című slágerével. Már megjelenésekor, 1982-ban nagy sikert aratott a Hot Hot Hot, de VB-dal csak 1986-ban lett belőle, a számunkra igen rossz emlékű mexikói világbajnokság alkalmával. Sok ismert feldolgozás is készült belőle később, illetve az eredeti is előkerül néha, ha fociról van szó.

Giorgio Moroder Project – To Be Number One (1990)

Ki más írhatta volna az olasz világbajnokság hivatalos dalát, mint a nyitóképen látható Giorgio Moroder? A korszak hangzását és Moroder jellegzetességeit vegyítő dalból született egy érzelmesebb olasz változat is, amelyet Gianna Nannini és Edoardo Bennato énekel.

Daryl Hall and Sounds Of Blackness – Gloryland (1994)

A Hall & Oates duó egyik fele énekelte az 1994-es, amerikai világbajnokság hivatalos dalát. Az első pillanattól az utolsóig egy nagy erőlködés ez a dal: a törekvés kétségtelenül az volt, hogy minél nagyívűbb és hatásosabb himnusz szülessen, de maradjunk annyiban, hogy ebből a rúgásból nem született gól.

Youssou N’Dour & Axelle Red – Do You Mind If I Play/La Cour Des Grands (1998)

Az 1998-as világbajnokság kiemelt dala a mindenki által unásig ismert Ricky Martin-dal volt, de emellett volt még egy hivatalos dal, ami sokkal kevésbé volt harsány, talán ezért is sikkadt el olyan hamar. A szenegáli Youssou N’Dour és a belga Axelle Red duettje egy korrekt rádióbarát popdal, amely sok szempontból mintát szolgáltatott a későbbi VB-himnuszokhoz.

Dario G – Carnaval De Paris (1998)

Maradjunk a francia világbajnokságnál: a hivatalos válogatásra fel sem fért a Dario G dala, de aztán valahogy mégis ez lett a La Copa de la Vida mellett az év másik focihimnusza. Az ikonikus videó mellett köszönhető volt ez a dalban feltűnő stíluskavalkádnak is, a skótdudától a tangóharmonikáig van itt minden, ami hangszerboltban kapható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top