+ Gondolat

Deborah de Robertis vaginabotránya a Musée D’Orsay-ban +18

Deborah de Robertis

A luxemburgi művésznő úgy döntött, extrém provokációba fog Courbet világhírű festménye alatt. Letartóztatták szeméremsértésért.

Deborah de Robertis, luxemburgi kortárs művész úgy döntött extrém provokációba fog Courbet világhíres festménye alatt. Letartóztatták szeméremsértéssel.

Courbet: A világ eredete

Courbet: A világ eredete

A száz évvel ezelőtti Párizs bohémájából és szabados erkölcseikből mára csak a régi festmények, nevek és mítoszok maradtak: a francia fővárosba látogatók többnyire nem a kortárs művészet olykor defibrillátorral sokkoló alkotásaira kíváncsiak, hanem a bakancslistás klasszikusokért vándorolnak a múzeumokba. Ha pedig a Louvre-ban vagyunk vagy a D’Orsay-ban, akkor a képen lehet egy oszló hulla, levágott kisgyerek, nem túl prűden ábrázolt meztelen nő vagy férfi, tökmindegy, mivel festményen van, nagy arany keretben, ahogy kell, és a klasszikus művészet fellegváraiban van kiállítva, senki nem botránkozik meg rajtuk. Miért? Mert már nem lehet látni az alkotást, annak olykor agresszív kifejezőerejét és egzisztencialista jelentőségét, annyira betakarja a művészeti sznobizmus.

Deborah de Robertis, fiatal luxemburgi művésznő úgy döntött, kimozdítja a túlságosan unatkozva bámészkodó kiállításlátogatókat és Courbet: A világ eredete című műve alá arany flitteres ruhában bevonult, majd vagináját teljesen szabaddá téve, széles terpeszben a földre ült. Ez az aktus és a reakciók visszaadták világba vetett hitemet. A közönség vastapsa és dörgő ovációja már önmagában mutatja, hogy a legtöbben megértették a provokációt. A festményen már fel se tűnik a női nemi szerv, viszont a múzeum kellős közepén, hús-vér valójában már teljesen más a helyzet. Nem hiszem, hogy Courbet-nak ezt a nyers és kitárulkozó képét valaha is fogadták volna ilyen tapsviharral, mint de Robertis magánakciójakor. A múzeumőr viszont azonnal közbelépett és beállt a művésznő lába közé, hogy eltakarja. Pár perccel később a rendőrség őrizetbe vette szeméremsértésért a luxemburgi rebellistát.

Deborah feltett egy videót a performanszról a youtube-ra, viszont a videómegosztó csatorna törölte az anyagot, szintén szeméremsértésért és felnőtt tartalomért – de a videót itt még megtekinthetjük (amíg el nem távolítják).

Aki magánakciónak, vagy értelmetlen húzásnak tartja a performanszt, téved. A női test művészi, kétdimenziós megjelenítése, még ha nem is absztraháló, egyáltalán nem provokatív, míg ugyanebben a közegben (és nem egy pornóoldalon) a meztelen, csupasz női nemi szerv látványa ráébreszt minket, mennyire kényelmes átutazók vagyunk a múzeumokban. Biztonságos izoláltságunkat semmi nem töri meg. Eddig. Gratulációk Deborah-nak, reméljük már kiengedték a börtönből.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top