+ Zene

11 mondat Szabó Gáborról

Szabo_-G-Memorial-koncert-(tv1)

Neki sikerült négerré válni; azaz a négerek által feltalált, és őáltaluk is művelt zenei stílusban Amerikában karriert csinálni.

1.            Ha egy nyugaton kiadott, általános használatra szánt – tehát nem a szűkebb szakmai körnek készült – könnyűzenei lexikonba beleolvasunk, szinte biztos, hogy Szabo, Gabor címszavat találhatunk benne.

2.            Abban is szinte biztosak lehetünk, hogy több magyar muzsikus nincs megemlítve.

3.            Az Amerikában élt, de halála előtt hazatelepült gitárost a világhírű Carlos Santana tanítómesterének vallja, bár személyesen mindössze egyszer találkoztak, s nem volt köztük mester/tanítvány viszony.

https://www.youtube.com/watch?v=3BOE7X9OfhA

4.            E tisztelet eredete, hogy a dzsezgitárosnak befutott Szabó többedmagával 1965-ben megalkotta a latin-rak stílust, amit 1967-ben Santana is megismert és megatnult.

5.            A ’70-es éve első harmadában Santanával tervezetek együtt muzsikálni, de a akkortájt foltokat találtak a Szabó tüdején, amitől egy időre visszavonult a szerepléstől.

6.            Szabó egyike volt a mára újkorszakos dzseznek {new age jazz} is nevezett átmeneti {crossover} dzsezstílus megalkotóinak is.

7.            Bár a nyolcvanas évek végén a Magyar Televízió Képújság című műsorának kísérőzenéjével évekre beköltözött a magyar otthonokba, csak néhány kiválasztott tudta, hogy őt hallja.

8.            Neki sikerült „négerré” válni; azaz a négerek által feltalált, és őáltaluk is művelt zenei stílusban Amerikában karriert csinálni.

9.            A hatvanas évek közepének egyik „színtiszta” zenekarában ő volt az egyetlen fehérbőrű muzsikus.

10.          Tette mindezt úgy, hogy ő volt az első magyar dzsezmuzsikus, akit Amerikában nemcsak hogy kivételes képességeiért ismertek el, de kiemelték jellegzetes magyar stílusát is.

11.          Haláláig mintegy ötven nagylemezen muzsikált, több száma mások előadásában is felvételre került, viszont ezekből itthon mindössze 1 jelent meg!

Naív ezekután a kérdésem: de meg tudnátok nevezni legalább három Szabó Gábor felvételt?

Aki többet szeretne hallani Szabó-zenét élőben, az jöjjön el az emlékkoncertre!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top