+ Interjú

Viselj kortárs pólót! – Szabó Tamás Tonyo interjú

T'arts

A Gerhes Gábor: Neologizmus című munkáját ábrázoló póló, szörnyen jól állna Kerényi Imrén!

  • Gerhes Gábor: Neologizmus
  • Société Réaliste: Dreams Work
  • Kis Róka Csaba: Cím nélkül
  • Dr. Máriás: Nyomj rám egy lájkot! Sztálin az év menedzsere
  • Szalay Péter: Hipszter
  • Várnai Gyula: Könyv
  • Misha Szuharevszki: Love
  • Société Réaliste: Nowhere
  • T'arts
  • Gerhes Gábor: Neologizmus
  • Société Réaliste: Dreams Work
  • Kis Róka Csaba: Cím nélkül
  • Dr. Máriás: Nyomj rám egy lájkot! Sztálin az év menedzsere
  • Szalay Péter: Hipszter
  • Várnai Gyula: Könyv
  • Misha Szuharevszki: Love
  • Société Réaliste: Nowhere
  • T'arts

Szabó Tamás “Tonyo” a The Moog nevű zenekar énekese, pólók tervezésébe fogott és kortárs alkotók munkáival spékelte fel egyedi stílusú, T’arts márkanévre keresztelt kollekcióját. A mai magyar művészek munkáit feldolgozó darabokat, május 29-én mutatták be az acb Galériában, ahol többek között a neologizmus, a hipszter téma és a szerelem is pólómintaként tündökölt. A megnyitó után az ötletgazdával beszélgettünk.

Egy ismert zenekar tagjaként, honnan jött az ötlet, hogy egyedi pólók tervezésébe kezdj és miért pont a kortárs művészek munkáit pécézted ki?

Annak ellenére, hogy hivatalosan művészettörténész a végzettségem, munka szinten ritkán, vagy csak érintőlegesen foglalkozom/foglalkoztam ezzel a területtel. Nem szakadtam el tőle teljesen, valamilyen módon azért mindig ott volt az életemben, így például több interjút és cikket is írtam a hazai kortárs képzőművészetről és galériákról is. A T’arts gondolata már egy ideje létezett a fejemben, de nem volt senki, akivel közösen bele tudtam volna vágni. Egy Pados Gáborral (az acb Galéria vezetője) készült interjúm során, felvetettem neki a ötletet és annyira megtetszett neki, hogy felajánlotta, csináljuk meg közösen. Gábor minden téren rengeteget segített abban, hogy az első pólószéria létrejöhessen és eljuthasson az közönséghez. Nélküle csak egy szép gondolat maradt volna a T’arts.

Hányan csináljátok pontosan és milyen múlttal rendelkeztek a divat terén?

A dolgok oroszlánrészét főleg én végzem, de Pados Gábor és az acb Galéria csapata is nagyon sokat hozzájárul a projekthez. Divat terén egyikünknek sincs tapasztalata és rengeteg olyan területet kellett felfedeznünk, amihez korábban semmi közünk nem volt. A pólók egyedi tervezésűek, én álmodtam meg milyen legyen a pólók nyaka, az ujja, illetve milyen szabásúak legyenek. Az Aarion Clothing-os srácok technikai téren segítettek sokat abban, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amilyet elképzeltem.
A minták eredetileg magyar kortárs képzőművészeti alkotások, amiket úgy kellett a pólókra “varázsolni”, hogy minél jobban nézzenek ki, ne tűnjenek amorfnak. A sorszámozást, a bemutatott alkotás címét és a művész nevét is impozánsan kellett megjeleníteni, aminek megtervezésében Szentpéteri Szandrának nagyon sokat köszönhetünk.

Adott egy kortárs művészeti alkotás, amit a T’arts feldolgoz. Ez mit jelent pontosan?

A kiválasztott művet megpróbáljuk úgy pólóra vinni, hogy az jól nézzen ki és az eredeti formájához képest a lehető legkevesebbet torzuljon. Jelenleg két póló ábrázol olyan művet, amely eredetileg festmény. Mindkettőnél digitális print-et használtunk, hogy az eredeti színekből a lehető legtöbbet vissza tudjuk adni a pólón. Ez nem egy olcsó megoldás, de fontosnak tartjuk, hogy minőségi legyen a végeredmény. A T’arts pólókat – amellett, hogy jó hordani, – tulajdonképpen, sokszorosított grafikaként is fel lehet fogni.

Változtathatsz valamit a már meglévő művön?

Valamennyit mindig muszáj, hiszen fontos, hogy a ruhákon – ami a T’arts pólói esetében fekete vagy fehér – jól mutasson. Azon vagyunk, hogy ez az átalakítás minél kisebb legyen és semmiképp ne rontson az eredeti mű részletességén és minőségén.

Mi alapján kértétek fel a művészeket a közös együttműködésre? Maga az alkotás, mint lehetséges minta vonzott, vagy a művész személye alapján döntöttetek?

Mindkettő. Olyan, már kész műveket választottunk ki, melyekről úgy gondoltuk, igazán pofásak lennének egy pólón. Az első széria főként acb Galériás művészek munkáiból állt össze, de készült ruha például Dr. Máriás, vagy Misha Szuharevszki alkotásaiból is, akiket nem ez a galéria képvisel.

A pólókat korlátozott példányszámban lehet megvásárolni. Ez most egy egyszeri projekt vagy terveztek még hasonló dolgot? Ha igen, maradtok a pólóknál és a kortárs művészeteknél?

Remélhetőleg nem lesz egyszeri kollekció, persze ez az első széria sikerén is múlik. Amennyiben lesz a dolognak létjogosultsága, akkor mindenképpen maradunk a pólóknál és a kortárs művészeknél. Mind a “művészgárda”, mind pedig a minták bővülhetnek, de egyelőre ezek csak távoli tervek.

Kit céloztok meg a ruhákkal és mi a cél: felhívás a kortárs művészetre vagy egy egyedi divatirány megteremtése?

A pólóknak nincs különösebben magasztos célja, a lényeg, hogy találjunk egy olyan közönséget, akiknek tetszik. Nagyon örülnék, ha a T’arts által olyanokhoz tudnánk közelebb vinni a kortárs képzőművészetet, akik bár eddig is érdeklődtek iránta, de valamiért nem találtak hozzá kapcsolódási pontokat. Ha a pólók által egy kicsit jobban megismerik a hazai kortárs művészeket,én már boldog vagyok. A fő cél az, hogy olyan pólók készüljenek, amik ötletesek, jól néznek ki, különlegesek és emiatt az emberek szívesen hordják őket.

Ha csak egy szóval kéne illetni a T’arts-ot mi lenne az?

Tarts!

Ha egy közismert személyt kellene mondanod, kire adnád rá legszívesebben a pólók egyikét és melyik darabot?

A Gerhes Gábor: Neologizmus című munkáját ábrázoló póló, szörnyen jól állna Kerényi Imrén!

A pólókon az alábbi művek láthatóak:

Várnai Gyula: Könyv
Szalay Péter: Hipszter
Misha Szuharevszki: Love
Gerhes Gábor: Neologizmus
Dr. Máriás: Nyomj rám egy lájkot! Sztálin az év menedzsere
Société Réaliste: Nowhere
Société Réaliste: Dreams Work
Kis Róka Csaba: Cím nélkül

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top