+ Ajánló

Carlos Cipa és Sebastian Plano Budapesten!

Bakelit Multi Art Center először látja vendégül a Carlos Cipa, zongoristát és a berlini multi-instrumentalista művészt, Sebastian Planót.

Június 5-én hosszú idő után ismét modern klasszikus dallamok csendülnek fel Budapest lassan tavaszt búcsúztató s nyarat hívogató éterében: a Bakelit Multi Art Center először látja vendégül a sokoldalú és kiváló német kiadó, a Denovali Records művészeit, a budapesti közönséget korábban már kétszer is rabul ejtő Carlos Cipát és a berlini székhelyű multi-instrumentalista művészt, Sebastian Planót.

Akiknek volt szerencséje a magával ragadó hangulatot pusztán tiszta zongorajátékkal megvalósító Carlos Cipa koncertjeire eljutni, tudhatják, hogy mekkora élmény ezt a fiatal, alázatos zenészt a kedvenc hangszerénél látni. A húszas évei elején járó német zongoristára illik talán a leginkább a „modern klasszikus” jelző, hiszen fellépései során legjobb barátja és hű társa a zongora, melyet kellemes könnyedséggel, tökéletes technikával, szüntelen szenvedéllyel szólaltat meg, magával ragadva mindenki lelkét egy csodálatos utazásra.

A klasszikusan képzett zongorista hatéves kora óta koptatja a fekete-fehér billentyűket, ám volt idő, amikor hardcore bandákban dobolt. Végül mégis a zongora mellett állapodott meg, s ez vált a fő hangszerévé, melynek segítségével a főleg Eric Satie és Claude Debussy által inspirált, mesés dallamait közvetíti nekünk. Debütáló albuma, a The Monarch And The Viceroy barokkos hangjegyvonulatai és mesteri komponáltsága elejétől a végéig szenvedéllyel teli és mámorítóan megkapó, és ezzel mind a kíváncsi rajongói, mind a kritikus fülek egyetértettek. Az idei évet egy négykezes EP, a Relive megjelentetésével kezdte, melyet barátnőjével, Sophia Janival rögzített. A mindössze két szerzeményt tartalmazó anyag rámutatott arra, hogy egyetlen hangszert mennyire sokoldalúan lehet kihasználni négy kéz és különféle kortárs technikák segítségével. A müncheni zongorista egyre nagyobb figyelmet kapott az elmúlt két évben, s a The Monarch And The Viceroy, valamint a Relive által megismert tehetségével már kétszer is lenyűgözte Budapest közönségét. De mind tudjuk: három a magyar igazság, így aki lemaradt, azért, aki pedig ott volt, az azért adja át magát ismét Cipa varázslatos zongoraművészetének. Ő a legemlékezetesebb koncertjét fővárosunkban élte meg, így ő már most imád minket, és nagyon várja, hogy újból a budapesti közönség elé léphessen.

Az est másik főszereplője egy argentin fiatalember, aki tavaly került a Denovali kiadó szárnyai alá. Sebastian Plano fő hangszere a cselló, ám uralma alatt tartja a zongorát és a bandoneónt, továbbá ütőshangszereket és a hegedűt is, emellett az elektronikus effektekkel is szorgalmasan foglalkozik. A kísérletezés fogalmát messzemenően kimerítő művész már két albumával (Arrhytmical Parts Of Hearts, Impetus) is maga mellé állította a kritikusokat, és az egyre több időponttal megtelő naptárja is jól bizonyítja, hogy megérett az idő a reflektorfénybe kerüléshez.

A klasszikus és az elektronikus elemek keverésével már-már monumentális darabokban gondolkozó Sebastian Plano zenei világát elsőre talán nehezebb megérteni, de kellő elmélyüléssel és átszellemültséggel gondosan érlelt zenei gondolatokkal és magával sodró, erőteljes dallamszerkezetekkel találkozhatunk. A többféle hangszert megszólaltató, szolidabb vagy éppen erőt parancsoló effektekkel bíró s alkalomadtán éteri vokálmintákat magába építő szerzemények minduntalan magukra irányítják a figyelmet és a hallgatást.

Helyszín: Bakelit Multi Art Center, 1095 Budapest, Soroksári út 164., 18-as épület
Időpont: 2014. június 5. 20 óra
Jegyár: az első 100 jegy 900 Forint, utána 1900 Forint, amiből 500 Forint lefogyasztható!

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top