+ Ajánló

In memoriam Borbély Szilárd

Az első pesti gyárszínház, a Bakelit Multi Art Center május 26-án Borbély Szilárdra emlékezik. A darabot Harsányi Attila rendezte. Ja nem, nem rendezte.

Keresés a weben

Az előadás próbái egy hétköznapi, ha egy ősbemutatóra készülés lehet hétköznapi, ősbemutatóra borbelykészülésnek indultak. Régóta meg akarták csinálni. Mert olyan kérdésekkel dolgozik Borbély Szilárd, amik a társaság tagjait régóta foglalkoztatják. Ezek a miskolci fenegyerekek, akik tényleg szívből csinálnak színházat. Akik, azért választanak egy darabot, mert csak. Mert csak és kész! Aztán történt valami. Borbély Szilárd két hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt. A próbák folytatódtak, az előadás elkészült, mert csak.

A darabnak nincsen rendezője, mert Harsányi Attila nem rendező, nem rendezett. Harsányi csak végig pofázta az előadásokat és ez lett belőle, mert csak.

harsányi attila

A nem rendező rendező, Harsányi Attila, Fotó: Bakelit

Nehéz bármit mondani az előadásról, mert ősbemutató, a darabról pedig talán elég Földes Györgyit idézni:

Sok vonásában ismerős história, Jézus-születéstörténet-verzió, amelyben rá-adásul Apa és Fiú lényegi azonossága is benne foglaltatik, sőt, az előbbi eredeti láthatatlansága is érthetővé válik. Csakhogy itt valahogy végleg keserűvé lesznek a történések: a madonnát és kisfiát – biztos, ami biztos alapon – elhurcolják, a Halál Menetébe száműzik, s továbbra is él bennünk a kétely: ez a kegyetlen Isten nem létezik, csak a rá hivatkozó s belőle élő intézményesített gonoszság mutatja fel nekünk mindegyre a képét.

Minden emlékezni vágyót várnak a Bakelitbe május 26-án, hétfőn, este nyolctól.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top