+ Ajánló

In memoriam Borbély Szilárd

Az első pesti gyárszínház, a Bakelit Multi Art Center május 26-án Borbély Szilárdra emlékezik. A darabot Harsányi Attila rendezte. Ja nem, nem rendezte.

Az előadás próbái egy hétköznapi, ha egy ősbemutatóra készülés lehet hétköznapi, ősbemutatóra borbelykészülésnek indultak. Régóta meg akarták csinálni. Mert olyan kérdésekkel dolgozik Borbély Szilárd, amik a társaság tagjait régóta foglalkoztatják. Ezek a miskolci fenegyerekek, akik tényleg szívből csinálnak színházat. Akik, azért választanak egy darabot, mert csak. Mert csak és kész! Aztán történt valami. Borbély Szilárd két hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt. A próbák folytatódtak, az előadás elkészült, mert csak.

A darabnak nincsen rendezője, mert Harsányi Attila nem rendező, nem rendezett. Harsányi csak végig pofázta az előadásokat és ez lett belőle, mert csak.

harsányi attila

A nem rendező rendező, Harsányi Attila, Fotó: Bakelit

Nehéz bármit mondani az előadásról, mert ősbemutató, a darabról pedig talán elég Földes Györgyit idézni:

Sok vonásában ismerős história, Jézus-születéstörténet-verzió, amelyben rá-adásul Apa és Fiú lényegi azonossága is benne foglaltatik, sőt, az előbbi eredeti láthatatlansága is érthetővé válik. Csakhogy itt valahogy végleg keserűvé lesznek a történések: a madonnát és kisfiát – biztos, ami biztos alapon – elhurcolják, a Halál Menetébe száműzik, s továbbra is él bennünk a kétely: ez a kegyetlen Isten nem létezik, csak a rá hivatkozó s belőle élő intézményesített gonoszság mutatja fel nekünk mindegyre a képét.

Minden emlékezni vágyót várnak a Bakelitbe május 26-án, hétfőn, este nyolctól.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top