+ Pályázat

Az NKA bedönthet egy sor uniós cult-projektet

Boczkó Tamás

Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy kivételével elutasította a magyar szervezetek önrészpályázatát. Hogy miért?

Veszélybe került több, európai uniós támogatást már elnyert kulturális program megvalósítása, mivel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elutasította a szervezők önrészre beadott pályázatát.

Az Európai Bizottság Kultúra Programja 2007-2013 keretében több magyar szervezet nyert támogatást hosszú és rövid távú, hazai és nemzetközi programjai megvalósítására. Most 1 006 247 euró (mintegy 312 millió forint) uniós támogatás került veszélybe, miután május 20-án nyilvánosságra hozott döntésével az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma négy kivételével elutasította a magyar szervezetek önrészpályázatát – áll nyolc pályázó szervezet közös közleményében.

Mint írják, a korábbi években az állam – a megpályázott önrész jelentős részének biztosításával – hozzájárult az EU kultúrával foglalkozó pályázataihoz. Az NKA kollégiumának kiírása szerint 2014-ben 100 millió forintos keretösszeg állt a kuratórium rendelkezésére. A jelenleg hozzáférhető adatok szerint ez a keretösszeg elegendő lett volna a pályázó szervezetek támogatására, a kuratóriumi döntés értelmében azonban a keretösszeget indoklás nélkül 35 millió forintra csökkentették.

A pályázó szervezetek közül az a négy, amely EU-nyertes programok főszervezőjeként pályázott önrészre egyáltalán nem nyert NKA-támogatást, az uniós támogatású programokban társszervezőként közreműködők közül pedig mindössze négy szervezet kapott támogatást.

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a döntés veszélybe sodorta nemcsak a projektek megvalósítását, hanem hosszú évek óta prosperáló szervezetek több éves munkáját, létét is. Népművészeti és design-, kortárs előadóművészeti és képzőművészeti projektek, társadalmi, esélyegyenlőségi, pedagógiai területeket érintő szociális programok, köztük az EU Duna Régió Stratégiájának legnagyobb volumenű interdiszciplináris művészeti projektje kerül veszélybe.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Európa-szerte közel 70 szervezetet érint a kuratórium döntése.

A pályázó szervezetek – mint írják – értetlenül állnak a döntés előtt, és a kialakult helyzet rendezése érdekében szakmai egyeztetésre hívják a kormányzat és az NKA illetékeseit.

Az elutasított pályázók között van a közleményt aláíró Artopolis Egyesület, Frenák Pál Társulat – Kortárs Táncért Alapítvány, Közelítés Művészeti Egyesület, Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft., Műhely Alapítvány, Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Sín Kulturális Központ és Utca-Szak Kulturális Egyesület.

A Műhely Alapítvány például a Life Long Burning című, 11 ország 12 szervezetének együttműködésével megvalósuló kortárstánc-program társszervezőjeként pályázott önrészre. A projektben képzés, produkciók létrehozása, bemutatása, forgalmazása és közönségépítés szerepel.

A 2013 és 2018 között megvalósítandó ötéves programra 125 ezer euró (mintegy 39 millió forint) uniós támogatást nyertek el. Az NKA-nál 7,5 millió forint önrészre pályáztak a 2013-as évre, erről döntött most a kuratórium, amelyhez minden évben be kell nyújtani az önrész-pályázatot. Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője elmondta: a tavaly nyáron elindított programhoz a megnyert uniós támogatás első részletét, 37,5 ezer eurót már megkapták, és ebből 25 ezer eurót már el is költöttek.

Talló Gergely:

A döntés túlmutat az adott szervezeteken. Mint rámutatott, vannak köztük olyanok, mint a Sín Kulturális Központ vagy ők maguk, amelyek infrastruktúrát tartanak fenn. A Műhely Alapítvány tavaly három próbatermet nyitott, ahol 147 művész próbált. Támogatás híján ezeket az elkövetkező hónapokban be kell zárniuk. A közleményt jegyző 8 szervezet a már elnyert mintegy 312 millió forint uniós támogatáshoz összesen mintegy 61,5 millió forintos önrészre pályázott ebben az évben. Az önrészpályázati rendszer tisztázására lenne szükség, mivel az jelenleg kiszámíthatatlan és sok ponton szakmaiatlan.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top