+ Ajánló

Hárslevelűk éjszakája a harisnyagyárban

Még mindig kísért a szocializmusban márkává tett félédes debrői hárslevelű emléke.

Keresés a weben

Első alkalommal mutatkozik be önálló fajtakóstolón Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, a hárslevelű; a Hárslevelűk éjszakáján több mint harminc borászat mintegy ötven tételét mutatják be pénteken a Bogdáni úti volt harisnyagyárban.

Kézdy Dániel a rendezvény főszervezője:

Magyarországon a klimatikus adottságok miatt elsősorban a fehér fajtákra lenne érdemes koncentrálni, közülük a furmint és az olaszrizling után a hárslevelű az, amelyben még nemzetközi szinten is lehet potenciál. A fajtát nemcsak Tokajban és Somlón termesztik nagyobb mennyiségben, hanem történelmileg Egerben és Villányban is, a hárslevelű mégis kevés figyelmet kap.

Még mindig kísért a szocializmusban márkává tett félédes debrői hárslevelű emléke, míg Siklóson a vörösborok hangsúlyosabbá válása miatt felejtették el sokan, hogy a hárslevelű ott milyen fontos fajta volt.

Tokajban száraz furmintokat 2000 körül kezdtek nagyobb mennyiségben palackozni, a hárslevelűvel jóval később indultak és valamiért máig szívesebben használják házasításokhoz. “Pedig a furminthoz képest nagy előnye a hárslevelűnek, hogy lágyabb, barátságosabb, illatosabb bort ad, azzal azonban nem értek egyet, hogy nőies bor lenne. Inkább úgy érzem, hogy sokkal univerzálisabban párosítható ételekhez”.

A pénteki kóstolón az Andrássy Pincészet (Tarcal), az Angyal Borászat (Rátka), az Árpád-hegy Pince (Szerencs), a Bakonyi Pince (Villány), Balassa István (Tokaj), a Barnabás Kézműves Pince (Somló), a Basilicus Szőlőbirtok (Tarcal), a Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Erdőbénye), a Bihari Borászat (Mád), a Bodnár Pincészet (Mád), a Bodrog Borműhely (Bodrogkisfalud), a Gizella Pince (Tokaj), a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tarcal), a Homoky Pince (Tállya), a Kikelet Pince (Tarcal), a Királyudvar (Tarcal), Losonci Bálint (Mátra), az Olaszliszkai borbarátok egyesülete, Orsolyák Attila (Tokaj), a Pajzos Zrt-Megyer Zrt. (Sárospatak), a Pannon Tokaj (Tolcsva), a Paulay Borház (Tokaj), a Pelle Pince (Mád), a Pinceköz (Abaújszántó), a Radics Barnabás Családi Pincészet (Rátka), a Sauska Tokaj, a Somlói Apátsági Pincészet, a Szarka Pince (Mád), a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Mád), a Tarjányi Pince (Eger), a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj) és a Zsirai Pincészet (Mád és Somlóvásárhely) hárslevelűivel találkozhatnak a látogatók.

A Hárslevelűk éjszakája részleteiről a rendezvény Facebook oldalán találhatók részletes információk.

Tokaj

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top