+ Zene

Plágium miatt beperelik a Led Zeppelint

Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, köszönöm. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket.

Keresés a weben

Az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei plágium miatt be fogják perelni a Led Zeppelint  – adta hírül kedden internetes kiadásában a USA Today című amerikai napilap.

A jogászok eredetileg a Bloomberg Businessweek amerikai magazinnak nyilatkozva állították azt, hogy a Led Zeppelin a Stairway to Heaven című számának nyitódallamát a Spirit 1968-ban kiadott, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolta. A zeneszám állítólagos eredeti komponistája, Randy California először 1997-ben, a Listener magazinban panaszkodott arról, hogy a legendás brit rock banda ellopta az általa alkotott szólamot.

California:

Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, hogy +köszönöm+, és sohasem mondták azt, hogy +fizethetünk neked némi pénzt ezért?+. Fájó pont ez nekem. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket, hogy tegyenek valamit.

A felperesek célja az, hogy a bíróság elismerje: megsértették California szerzői jogait a Starway to Heavennel kapcsolatban. A Spirit és az elhunyt gitáros-komponista szülei a Rolling Stone magazin szerint azért vártak ilyen sokáig a pereskedéssel, mert nem volt pénzük megfizetni a jogi képviselőket.

A panaszosok megpróbálják megakadályozni a Led Zeppelinnek a vitatott számot is tartalmazó albumának újbóli kiadását.

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Led Zeppelinnek és a Spiritnek 1968-ban és 1969-ben négy közös fellépése volt.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top