+ Interjú

Egy ágyban Orbán Viktorral – Nagy Kriszta interjú

Orbán Viktor olyan, mint a Nap. A nép pedig olyan, mint a napraforgó: követi a fényforrást. Legalább is a 2/3-a.

  • tereskova
  • tereskova

Orbán Viktor olyan, mint a Nap. A nép pedig olyan, mint a napraforgó: követi a fényforrást. Legalábbis a 2/3-a. Ez volt a fő löket Nagy Kriszta Tereskovának, mikor arra az elhatározásra jutott, hogy neki bizony le kell festenie a miniszterelnököt. Nem is egyszer, ötvenhétszer.

Tegnap este rengeteg Nagy Kriszta és/vagy Orbán Viktor szimpatizáns/haragos nyüzsgött a Godot Galériában, hogy tanúi legyenek a botrányairól is elhíresült művésznő legújabb, Portréfestést vállalok című kiállításának.

Egy igazi kultúrdzsemborit élvezhettünk, melynek sóját maga a kirobbanó energiájú alkotó, a plüss kanapéba süppedt, borozgató emberek, a művészetkedvelő kutyák és gyermekek, és persze az 57 Orbán Viktor adta.

Az ország legismertebb fizimiskáját, napként definiálta a kiállítást megnyitó Cséka György esztéta, aki szerint a művésznő azt az arcot állította elő 57-szer, akit a leginkább szeretünk.
Az ember akárhova nézhetett, bárhova bújhatott a teremben, a kormányfő árgus szemei elől nem talált menekvést; gyakorlatilag mindig az elnökkel találta magát szemben. A miniszterelnök portréja hol Hello Kitty-s wc-papír mázban, hol pedig rózsás ágyneműhuzatba volt becsomagolva.

A stílusosan, az egyik festményéhez öltözött művésznő, nem spájzolja el az igazságot, mikor a miniszterelnökkel kapcsolatos kérdéseimmel faggattam.

– Hogy pattant ki a fejedből, hogy akkor te most megfestesz 57 darab Orbán Viktort?

– Az a helyzet, hogy van egy miniszterelnökünk, aki tökéletesen rányomta magát a magánéletünkre, bejött a hálószobánkba, ott van az intimszféránkban, a csapból is ő folyik. Én magam és mindenki más a környezetemben ezt érzi és nekem, mint művésznek az a dolgom, hogy a kor lenyomatát ábrázoljam. Szerintem most erről van szó, Viktor a jelenlegi időszak lényege, ezért őt kell megmutatni.

Édesketten.

Édesketten.

– Milyen technikával dolgoztál?

– A közismert svéd áruházban tarka ágyneműk egész serege található. Ezeket lefotóztam, a képeket ráprinteltem a vászonra, amire végül ráfestettem.

– Melyik a kedvenc képed?

– A rózsás. Egyszerűen azért, mert az a leggyönyörűbb.

– Meghívtad a megnyitóra Orbán Viktort?

– Gondolkoztam, hogy meghívom, de egyszerűen elfelejtettem. A Facebookon akartam, ha nem ment volna ki a fejemből, de lehet, hogy még megteszem.

– Szerinted eljönne?

– Biztos, hogy nem.

– A képeket most akciósan, 56.990 forintért lehet megvásárolni. Mit gondolsz, aki megvesz egy darabot miért teszi: oltárképnek a falon, vagy drága darts táblának?

– Mindkettő benne van a pakliban. Ez a dolog úgy működik, mint a Rorschach-teszt: pacákat és foltokat mutatok, ami mindenkiből más érzéseket vált ki. Ha valaki gyűlöli Viktort, akkor tud választani ezekből a képekből, de ha imádja, akkor is.

– Szerinted van közös benned és Orbán Viktorban?

– Húú, szerintem igen! Mindketten nagyon karizmatikus személyiségek vagyunk.

– Ha fordított helyzet lenne, és Orbán Viktor csinálna egy Nagy Kriszta kiállítást, szerinted ő hogyan ábrázolna téged?

– Orbán Viktor nem tud festeni! De ha a politikai eszközeivel tenné ezt? Jó kérdés, de nem tudom.. Tőle kéne megkérdezni!

A kiállítást június 14-ig lehet megtekinteni a Godot Galériában. Aki egy saját Orbán Viktor kép tulajdonosa akar lenni, az a kiállítás ideje alatt akciósan, 56.900 Ft-ért magáénak tudhatja a miniszterelnök feltuningolt fejét.

Egy korábbi gésa-interjúnk a művésznővel.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. lajosbácsi szerint:

    Megérdemelnék egymást 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top