+ Építészet

Felbukkant Kínában a gízai nagy szfinx

A több száz éve hiányzó, törött orr a Tungkuo falubeli változatnak ugyanúgy természetes jellegzetessége.

Az oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló műalkotás környékén egyelőre csak kíváncsi bámészkodókat, fényképezkedő turistákat látni, akik nagy valószínűséggel nem is tudják, hogy az eredetije Egyiptomban található, s már 4500 éve vigyázza a piramisokat a Nílus völgyének szélén. A világ egyik legősibb, mészkőből faragott szobra 1925-ig nyakig homokban pihent.

szfinx 1

Az eredeti másolata

szfinx 2

A másolat eredetije

Noha a másolat nem sikerült tökéletesre, egyértelműen emlékeztet az eredetire, és ahhoz hasonlóan 20 méter magas és több mint 60 méter hosszú. A megépítéséhez vasbetont használtak. Állítólag két hónap alatt elkészültek vele. A több száz éve hiányzó, törött orr a Tungkuo falubeli változatnak ugyanúgy természetes jellegzetessége.

Az építtető azt nyilatkozta, hogy elsősorban turistacsalogatónak szánta, de filmgyártóknak is szívesen bérbe adja a területet. A építményre a jelek szerint sokan lesznek majd kíváncsiak.

Kínában országszerte elterjedtek a különböző világfaluk, amelyekben a világ legkülönbözőbb épített nevezetességei megtalálhatók az Eiffel-toronytól a budapesti Hősök terén át a washingtoni Fehér Házig. A múltban ezek igen népszerűek voltak, de ma, az internet világában, és amikor a külföldre utazó kínai turisták száma megközelíti a százmilliót évente, egyre kevésbé vonzó látványosságok.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

2 hozzászólás

2 Comments

  1. tré-fi szerint:

    jól látom, ötajtós a kínai Szfinx?
    (mások meg stadiont építenek)

  2. Döbrögi szerint:

    Az még csak hagyján, hogy ötajtós a szfinx, de van benne légkondi meg tolatásérzékelő radar. Tempomatot csak azért nem raktak bele, nehogy fölébressze a sofőrt.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top