+ Média

Az eu-s kiadók térdre kényszerítenék a google-t

A kiadók európai szervezete egységes keresési és eredménymegjelenítési kritériumok alkalmazását tenné kötelezővé

Az európai napilap és médiakiadók szövetsége (European Newspaper Publishers’ Association, ENPA) szerdai római közgyűlésén elfogadott határozatában arra sürgeti az Európai Bizottságot és az uniós tagállamok kormányait, hogy a jól működő médiapiac alapvető feltételeként ismerjék el a szabadpiaci esélyegyenlőséget és az internetes keresések mindenki számára egyenlő megjelenítési kritériumait – írja az ENPA közleménye.

Az európai kiadók Rómában tanácskozó képviselői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint kész megállapodással lezárni a Google ellen indított uniós versenyjogi eljárást, holott szerintük a Google által tett javaslatok nem elegendőek a domináns piaci pozíciójával való visszaélés megakadályozására.

A kiadók európai szervezete egységes keresési és eredménymegjelenítési kritériumok alkalmazását tenné kötelezővé minden webes kereső szolgáltatás számára, beleértve a Google szolgáltatását is. Szerintük a Google, az ellene indított versenyjogi eljárásban tett javaslatai nem korlátozták, sőt még fokozták is a harmadik személy által nyújtott tartalom illetéktelen felhasználását és semmiben nem mérsékelték azt a kirívó diszkriminációt sem, amit a keresési eredmények rangsorolása jelent.

Ivar Rusdal, az ENPA elnöke szerint:

Amennyiben az Európai Bizottság szentesítené a Google által gyakorolt szabadverseny-ellenes magatartást, az nagyban aláásná az európai digitális újságírás jövőbeni fejlődési lehetőségeit és működésének fenntarthatóságát. Olyan alapvető európai értékek megőrzése itt a tét, mint a sajtószabadság és a polgároknak a legkülönbözőbb hírforrásokhoz való szabad hozzáférési joga.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top