+ Képzőművészet

Kirúgták a Picasso Múzeum igazgatóját

Az igazgató tudományos munkájára tekintettel kirúgása ellenére ő állíthatja össze a megnyitó anyagát. Megbecsülik.

Menesztette Anne Baldassarit, a felújítás miatt öt éve bezárt párizsi Picasso Múzeum igazgatóját kedden a francia kulturális minisztérium az intézményben „szélsőségesen leromlott munkahangulat” miatt.

Aurélie Filippetti kulturális miniszter a múzeum eddigi igazgatójának „tudományos munkájára tekintettel felajánlotta, hogy a múzeum megnyitására ő állítsa össze a gyűjtemény kiállítását, az új vezető kinevezésétől függetlenül”. A Libération című napilap értesülése szerint Baldassari ezt nem fogadta el.

A Picasso Múzeum új elnökét „két héten belül egy nyílt válogatási folyamat végén” nevezi ki a kulturális miniszter – áll a közleményben. A Libération Laurent Le Bont vagy Didier Ottingert tartja a legesélyesebbnek, akik jelenleg a Pompidou Központ munkatársai.

Az elmúlt hónapokban a francia sajtóban

több írás is megjelent arról: nem valószínű, hogy a Picasso Múzeum a tervezett határidőre elkészül. A cikkek bírálták, ahogy az igazgatónő intézte a felújítást, amelynek eredetileg 2011-re kellett volna befejeződnie, valamint azt, hogy a beosztottjai sorra felmondtak. A legutóbb bejelentett 2014 június közepe helyett végül a minisztérium döntése alapján csak szeptember közepén nyitják meg újra az intézményt.

A múzeum felújítását az igazgatónő kezdeményezte, egész karrierje a Picasso Múzeumhoz kötődik, amelynek élén tíz éve állt. A Libération szerint a kulturális tárcának azonban nem volt választása, miután az intézmény működésképtelenné vált az igazgatónő elutasítottsága miatt.

Szombaton a munkatársak mintegy fele, köztük az összes kurátor kérte az igazgatónő menesztését a kulturális minisztertől, hétfőn pedig a dolgozók határozatlan idejű sztrájkot hirdettek arra az esetre, ha nem váltják le Baldassarit.

Kedden a miniszter a válság gyors rendezése érdekében megpróbálta Baldassarit a lemondásra rábeszélni, de ő arra nem volt hajlandó.

A Picasso Múzeumnak helyet biztosító, 17. században épült ötszintes Hotel Salé munkálatai a párizsi Marais negyedben április 30-án fejeződtek be. Az úgynevezett technikai szárny, amelyet tavaly nyáron kezdtek építeni, májusban lesz kész. A felújítás 52 millió euróba (16 milliárd forintba) került, amelyből 31 millió eurót (9,6 milliárd eurót) a gyűjtemény 2008 óta tartó utaztatásából gyűjtött össze a múzeum.

Az ötszintes épület teljes területét a Picasso mintegy 5 ezer művét tartalmazó gyűjtemény bemutatásának fogják szentelni, valamint látható lesz a festő saját magángyűjteménye is, emellett időszakos tárlatokat is szerveznek majd. Az 1985-ben megnyílt intézmény kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra nő, így egyszerre háromszor annyi művet lehet majd kiállítani látni, mint korábban.

Az öt éve zárva tartó intézmény megnyitását 2011 óta halasztotta az igazgatónő, először 2012 februárban, majd 2013 októberben, legutóbb pedig júniusban tervezte a nyitást. Környezete szerint Anne Baldassari saját ambícióinak és diktatórikus vezetési stílusának lett az áldozata. A kulturális tárca már egy éve nyíltan támadta emiatt, munkatársai pedig egy jelentés szerint félelemben dolgoztak.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top