+ Ajánló

Csillagjegyünk a JAK – a József Attila Kör májusi kínálata

Komposztszintézis, frissítő varratok, traktorvész és steampunk – izgalmas programmal csábít a JAK.

A JAK csillagzat alatt álló héten a következő helyeket érdemes meglátogatni, hogy szerencsések legyünk a párkapcsolatainkban, meggyógyuljon a gerincünk, legyen tízemeletes házunk, meg pluszba’ még valami szellemi nemfelesleget is magunkba szivárogtassunk. Íme a heti horoszkóp:

Komposzt

A Komposzt című előadás egy művészeti médiumokat szintetizáló kísérleti produkció, mely egyszerre használja fel és összegzi az irodalom, képző- és színházművészet kifejezési formáit. Az irodalmi bázist Nemes Z. Márió Bauxit című verseskötete jelenti. A kötet újraválogatott darabjai alkotják a produkció strukturális vázát, ugyanakkor nem egyszerűen a verseskötet színpadra „fordításáról” van szó, hanem egy új kompozícióról, mely szellemében hű marad a Bauxithoz, miközben a költő világát megnyitja a vizualitás és a performancia irányában. Az előadás narratív keretét Von Höffler báró bőrgyárának története képezi. Ez a gyár egyfajta posztindusztriális „embergyár”, mely különböző emberszerű, illetve állati létezőket, keveréklényeket és mutánsokat állított elő. A termelés célja vélhetően egy újfajta közösség felépítése-kitenyésztése volt, de ez a kísérlet kudarcba fulladt, és az alkotó végleg magára hagyta a gyárat, vagyis részben egy újraértelmezett Frankenstein-történetről van szó. Az előadás ebbe az elhagyatott gyárba kalauzolja a nézőt, melyet a termelés eredményeképp létrejött pszeudo-közösség népesít be.

Az előadások időpontja: 2014. május 13, 14, 15. Jegyár: 1500Ft, Helyszín: Kontra Klub, Budapest.

frissito komposzt

FRISSÍTŐ – Tóth Kinga és Szabó Imola Julianna

A Frissítő beszélgetéssorozat keretében a fiatal magyar irodalom képviselőit látja vendégül az Írók Boltja. Május 15-én Gaborják Ádám beszélgetőpartnerei az elsőkötetes Tóth Kinga és Szabó Imola Julianna lesznek. Tóth Kinga Zsúr – más mondókák című könyve ősszel, Szabó Imola Julianna Varratok című kötete idén májusban jelent meg.

Tóth Kinga: Zsúr – más mondókák (PRAE.HU, 2013)
Szabó Imola Julianna: Varratok (L’Harmattan, 2014)

A beszélgetés időpontja: 2014. május 20. 17:30 Helyszín: Írók Boltja, Budapest Belépés: Ingyenes.

frissito

TÁMAD A TRAKTOR – avagy Lugosi is not Béla (JAKPASS OFFLINE 5.)

Géped vagyok. Vérerekben az olaj, arcodon egy hang utolsó rezzenése. Roncsolt fordulat a szívzörej. Nézlek, figyellek. Kapcsolj be, majd kapcsolj ki egy harapásért.

Szöveg-zene-performansz:
Tóth Kinga, Orcsik Roland, Székelyhidi Zsolt, Szabó Imola Julianna
Videó: Bánki Ákos és Szöllősi Géza

A beszélgetés időpontja: 2014. május 19. 19:00 Helyszín: RoHAM, Budapest, Belépés: Ingyenes.

traktor

OPHÉLIA MERÜL (Nagy Márta Júlia és Lesi Zoltán könyvbemutatója)

Lesi Zoltán: Merül és Nagy Márta Júlia: Ophélia a kádban című versesköteteinek bemutatója. A szerzőkkel Bencsik Orsolya beszélget.

Lesi Zoltán diplomamunkája egy Weöres Sándor szonetteit elemző számítógépes program volt. Élt már Sarkadon, Szegeden, Budapesten, Teheránban és Bécsben. Kötetei: Daphnis ketskéi (FISZ, 2009), Merül (JAK+Prae.hu, 2014).

Nagy Márta Júlia 1982-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK-n tanult magyar és összehasonlító irodalomtudomány szakon. Beszámolói a Prae.hu hasábjain jelennek meg rendszeresen, verseit 2010 óta a Jelenkor, a Holmi, a Műút, a Palócföld, a Litera, a Tiszatáj és az Élet és Irodalom közölték. Első verseskötete Ophélia a kádban címmel jelent meg a JAK-füzetek sorozatában (JAK+Prae.hu, 2014).

A beszélgetés időpontja: 2014. május 20. 19:00 Helyszín: Grand Café, Szeged Belépés: Ingyenes.

POPJAK – STEAMPUNK

Steampunk, retrófuturizmus és barkácsesztétika irodalomban és azon kívül.

„Your subculture shops at the mall
We build ours with blowtorch, needle, thread, and leather awl
With our antique clock parts we’ve taken all arts, fine art to fashion
And now we’re spreading worldwide to circle the globe with a furious passion

We’ve got a steampunk revolution
We’re tired of all your so-called evolution
We’ve darted back to 1886
Don’t ask us why; that’s how we get our kicks

Out with the new
In with the old”

/Abney Park: Steampunk Revolution/

popjak

Stephen Baxter Antijég című regénye és Scott Westerfeld Leviatán-trilógiája kapcsán a nyolcadik PopJakon a steampunk-kultúrát vesszük szemügyre. Egyszerre Vernéig és H. G. Wells-ig visszanyúló irodalmi hagyomány, önálló műfaj zenében, filmben és képregényben egyaránt, szubkultúra és DIY-mozgalom: a steampunk hibrid esztétikájában a legnagyobb természetességgel vegyül sci-fi és fantasy, divat és technika, nosztalgia és a punk lázadása. Léghajók, fűzők és világra szóló kalandok – a múlt még sosem volt ennyire csábító.

Beszélgetnek: Gaborják Ádám (kritikus), Kleinheincz Csilla (Gabo kiadó, a Leviatán-trilógia szerkesztője) és a Metropolis Media munkatársa, moderál: Sepsi László.

A beszélgetés időpontja: 2014. május 20. 19:00 Helyszín: RoHAM, Budapest, Belépés: Ingyenes.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top