+ Ajánló

Mozizzunk? Дa! – Moszfilm Napok az Urániában

A Moszfilm fönnállásának 90. évfordulóját ünnepli, a 90 gyertya mellett 12 filmet mutatnak be. A Fehér tigrissel kezdenek.

Keresés a weben

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a Moszfilmmel együttműködésben tizenkét alkotáson keresztül enged bepillantást az orosz film legjelentősebb stúdiójának történetébe és aktuális helyzetébe. A program május 8-án 18 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel indul. A szervezők az orosz film tartalékairól, távlatairól, a szovjet filmkincs sorsáról kérdezik a Moszfilm két igazgatóját, Szvetlana Piljovát és Vlagyimir Rjaszovot. A beszélgetésen, amely nyitott a nagyközönség számára, az orosz vendégek mellett magyar szakemberek is részt vesznek, így Geréb Anna filmtörténész, Lugossy László filmrendező, valamint a program összeállításában közreműködő Forgács Iván filmtörténész.

A beszélgetést követő vetítésen a 2012-ben év legjobb orosz film díjával elismert Fehér Tigris című háborús drámát nézheti meg a nagyérdemű. Karen Sahnazarov filmjét az egyik főszereplő, Vitalij Kiscsenko színművész kíséri el Magyarországra. A nyitó vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amire a filmszínház weboldalán és jegypénztárában van lehetőségünk.

A filmnapokon további tizenegy alkotást láthatunk. Ezek közül a legkorábbi Abram Room rendhagyó szerelmi háromszögtörténete, az 1927-ben készült Ágy és dívány című némafilm melyet Darvas Ferenc zongorakíséretével vetítenek. A zene további három előadáson is kiemelt szerephez jut, ugyanis három zenés film is szerepel a programon. Az 1936-os Cirkusz a harmincas évek legsikeresebb szovjet zenés vígjátéka, az 1956-os Karneváli éjszaka a hruscsovi olvadás időszakának kultikus vígjátéka, az 1987-es Assza pedig a peresztrojka meghatározó rock együtteseinek zenéjére épülő melodráma. A hatvanas évek modernizmusát Elem Klimov nálunk kevéssé ismert filmszatírája, az Egy fogorvos kalandjai, valamint Szergej Bondarcsuk Oscar-díjjal is elismert monumentális alkotása, a Háború és béke képviseli a műsorban. Tolsztoj regényének adaptációját a legendás korabeli magyar szinkronnal, celluloidról láthatjuk, ami – különösen a mű terjedelmének ismeretében – kivételes alkalom. A retrospektív programot Sztanyiszlav Govoruhin rendezése zárja: az 1990-ben készült Így nem lehet élni sokkoló erejű dokumentumfilm a szovjet társadalom kevéssé ismert rétegeiről, alapvető ellentmondásairól.

A Moszfilm jelenét a Fehér Tigris mellett három további játékfilm képviseli. Larisza Szagyilova Ő című társadalmi drámája aktuális témát dolgoz fel, először foglalkozik behatóan a közép-ázsiai vendégmunkások kiszolgáltatott helyzetével; a Szerelem a Szovjetunióban melodrámája az 1970-es évek világát, társadalmi rétegeit, szubkultúráját mutatja be; a Weekend pedig Louis Malle Felvonó a vérpadra című 1958-as bűnügyi filmjének modernizált orosz remake-je. A filmnapok ideje alatt az Uránia Kávéházban a Moszfilm múltját megidéző kiállítás látható. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal ill. esetenként szinkrontolmácsolással vetítik. A részletes program elérhető a Filmszínház weboldalán: www.urania-nf.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->