+ Irodalom

Harper Lee engedélyezte az e-kiadást

harper lee

Lee egy éve indított pert egykori irodalmi ügynöke, Samuel Pinkus ellen.

Engedélyezte Ne bántsátok a feketerigót! című, több mint öt évtizede publikált Pulitzer-díjas regényének elektronikus kiadását Harper Lee amerikai írónő.

Az e-könyves és hangoskönyves megjelenéssel a digitális könyvtár egy fájó hiányosságát sikerül betölteni – írja a The Guardian című brit lap.

A szülőhelyén, Alabamában visszavonultan élő 88 esztendős írónő az elektronikus változatról kiadója, a Harper Collins útján kibocsátott közleményében úgy fogalmazott: „Megmaradok ódivatúnak. Szeretem a poros öreg könyveket és a könyvtárakat. Csodálom és megtisztelőnek tartom, hogy a Feketerigó ilyen hosszú időt megért. Ez a Feketerigó az új generációnak szól”.

Lee egy éve indított pert egykori irodalmi ügynöke, Samuel Pinkus ellen, hogy visszanyerje szerzői jogait a regény fölött. Keresetében arra hivatkozott, hogy Pinkus becsapta a szerzői jogi szerződéssel. A per közös megegyezéssel, az írónő megelégedésére zárult le tavaly szeptemberben. A szerző visszaszerezte könyve jogait.

A regény július 8-án jelenik meg digitális formában.

Az először 1960 júliusában kiadott Feketerigó világszerte több mint harminc millió példányban kelt el, és ez a szám a HarperCollins szerint évente további egymillióval növekszik.

1962-ben azonos címmel film készült belőle, a főszerepet – egy fehér nő megerőszakolásával vádolt fekete férfi védőügyvédjét – Gregory Peck alakította, akit a játékáért Oscar-díjjal jutalmazott az amerikai filmakadémia.

Harper Lee-nek sohasem jelent meg több könyve, ami csak fokozta a regény iránti érdeklődést. Ráadásul a könyv kiadása után évtizedekig nem adott interjút és távol tartotta magát a nyilvános rendezvényektől.

Az e-könyvet Nagy-Britanniában a Cornerstone publikálja. A már létező CD-ből készült letölthető formájú hangoskönyv narrátora Sissy Spacek. A HarperCollins egy olyan e-könyves változaton is gondolkodik, amelyhez kiegészítő anyagokat is csatolnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top