+ Jegyzet

Halottak, főzés közben

Nem tudom, képesek vagyunk-e fölfogni, mi történik Ukrajnában, vagy csak híreket hallgatunk, és az utcai harc a streetart egy fajtája.

Az utóbbi időben az egyik kedvencem a laskagomba, legyen az bárhogyan elkészítve. Ezúttal joghurtos tojással futtattam föl. Közben bekapcsoltam, a rádiót, a sercegő olaj mellett jó ez a kis duruzsolás.

Odessza központjában több tucatnyian vesztették életüket pénteken, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

Kevés olívaolajat öntök a serpenyőbe, és fölrakom a tűzre átforrósítani. közben megmosom a laskagombát, és kézzel nem túl apró cafatokra tépkedem, nem használok kést.

A helyi rendőrség közlése szerint 38-an haltak meg, közülük 30-an füstmérgezésben, nyolcan pedig úgy, hogy kiugrottak a lángok elől az ablakokon. Különböző sérülésekkel negyvenen fordultak orvosi segítségért, köztük tíz rendőr.

A laskát belerakom a serpenyőbe és lefödöm. Eközben fölütök négy tojást, és fölverem, fél pohár joghurtot és sót adok hozzá, és azzal is eldolgozom.

A tüzet helyi médiajelentések szerint Molotov-koktél okozhatta. A lángok az ötemeletes ház második és negyedik szintjét borították be. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a szakszervezetek házában elbújt szakadárok kifelé lövöldöztek az épületből, köveket és Molotov-koktélokat dobáltak le a tetőről és az ablakokból.

Amikor összeesett a gomba, leveszem róla a fedőt, mert a laska rengeteg vizet ereszt, fedő nélkül gyorsan elpárolog. Bekapcsolóm a páraelszívót, és becsukom a hálószoba ajtaját.

Előzőleg ők támadtak rá a Kijev-pártiakra, akik Ukrajna egységéért akartak felvonulni. A helyszíni jelentések szerint a demonstráción résztvevőkre a szakadárok célzott lövéseket adtak le. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét, közülük hárman lőtt sérülésektől.

Közben eszembe jutott, hogy van még a hűtőben pár szelet füstölt karaj, kicsomagolom, és kés nélkül azt is cafatokra tépem, befedem vele a laskát. Hirtelen az az érzésem támad, hogy ehhez bizony jó lenne legalább két gerezd fokhagyma. Megpucolom, és rádobom. Sózom, borsozom.

A békés felvonulást Ukrajna egységéért a kijevi Majdan hívei, a radikális Jobboldali Szektor aktivistái szervezték harkivi és odesszai futballrajongókkal együtt a dél-ukrajnai városban. Menetüket maszkot viselő felfegyverzett Moszkva-barát szakadárok állították meg. A két tábor között összecsapás tört ki, mindkét oldalról kövekkel dobálták egymást, a helyszínen robbanások hangjai hallatszottak. A rendőrök igyekeztek szétválasztani a szembenállókat, de nem jártak sikerrel.

Elég lassan párolog a laskából kipárolt víz, de hát van időnk, itt a hétvége. Nem töltöm haszontalanul az időt. Hozok a kertből egy kis mentát és citromfüvet, koktélt keverek. Kávéskanálnyi nádcukrot szórok a félliteres pohár aljára, rá a mentát és a citromfüvet, majd törőfával összenyomkodom. Telerakom jéggel a poharat, kevés bodzaszörpöt öntök bele, rá egy féldeci illatos körtepálinkát, majd az egészet szódával fölengedem. A koktélkanállal fölkavarom.

Mintegy négy órán át tartó utcai harc után a Kijev-pártiak és a futballrajongók a szakszervezetek háza előtt álló sátortáborig szorították a szakadárokat, ahol felgyújtották sátoraikat, amelyben az elmúlt öt hónap alatt a Majdan-ellenesek táboroztak. A szakadárok ekkor bemenekültek a szakszervezetek székházába. A Kijev-pártiak utánuk mentek, és a bejárati ajtót betörve behatoltak az épületbe.

A laska leve elpárolgott, sőt szép pirosra sült, közben azért párszor megforgattam. Kész a füstölt karaj és a fokhagyma is. Újra fölverem a joghurtos tojást, és ráöntöm a laskára, hogy mindenhová jusson, majd fedőt rakok rá, így a fedő alatt bezárt forró levegő fölhúzza a tojást.

A lángokat a kigyulladt épületben sikerült a tűzoltóknak megfékezniük. Folyamatban van a benn rekedtek kimentése, így az áldozatok és a sérültek száma még növekedhet.

Pár perc és készen vagyunk. Tányérra borítjuk, meghintjük őrölt piros paprikával. És jó étvágyat!

A képen műanyagból készült játékfegyvereket pakolnak ki a Jobboldali Szektor (PSZ) karszalagját, valamint terepszínű ruhát és maszkot viselő férfiak a megyei rendőrség ungvári épülete előtt. Fotó: Nemes János

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top