+ Film

A Fal főszereplője úgy él, mint a filmen

Szabó Simon a filmezést csapatépítő tréningnek tekinti, a Fal forgatása is az volt. Itt megnézheted a filmet.

Szabó Simon színésznek és filmrendezőnek fontos, hogy csapatot építsen maga köré. A Titanic Filmfesztiválon vetített Fal című, Európai Filmdíjra jelölt rövidfilmjét is megszokott stábjával forgatta, a főszerepet alakító Tóth Sándorral pedig még a Vespa című filmben játszott együtt.

Az egész filmezést csapatépítő tréningnek tekintem, lényegesnek tartom, hogy csapatot hozzak létre magam körül, ilyen volt a neveltetésem, a sportokban is csapatjátékot űztem, vízilabdáztam és kosaraztam. Ahol csak tudom, azt írom ki a filmjeim végén is, hogy ‘készítettük’. Ha egy forgatáson nincs jó csapat, akkor kevés eséllyel készülhet jó film, és fontos, hogy ezt így érezzék a filmen dolgozók is.

Kisebb változásokkal állandó stábbal dolgozik. Operatőre Czomba Albert, mióta 2001-ben elkezdték a közös munkát, szinte kivétel nélkül minden filmjét vele készítette. Ez a szereplőkre is igaz: a Zsebzsötemben (2002), a Megyünkben (2007) és a 40. Magyar Filmszemlén díjazott Papírrepülőkben (2009) is csaknem ugyanazok a színészek játszottak.

A Fal főhősét alakító Tóth Sándort, „Sanyikát”, öt éve, a Vespa forgatásán ismerte meg.

Nagyon tehetségesnek tartom, és mindig ott motoszkált a fejemben, hogy szeretnék csinálni vele egy filmet. Amikor megjelent egy újságcikk arról, hogy szlovákiai és román falvakban falak épülnek a települések cigány és nem cigány részének elkülönítésére, azon túl, hogy megrettentem, egyből az ugrott be: hogyan tudnék olyan filmet csinálni ebből, amiben Sanyika a főszereplő.

Szabó Simont felháborítja a cigányokkal szembeni előítélet, nem szereti, ha általánosítanak az emberek.

A gettósodásról szóló, lineáris történetvezetésű, egyszerű, de sokkoló produkció forgatókönyve végül megszületett. A szinopszisra még Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást, az elkészült film azonban annál jóval többe került, úgyhogy „mínuszban” vannak.

A 11 perces kisjátékfilmben egy alkalmi munkákból élő cigány fiú, egy fal építésén kap munkát. A srác csak a nap végén pillant át a felhúzott építmény másik oldalára, és ébred rá arra, hogy tulajdonképpen min is dolgozott.

A Fal a közelmúltban a finnországi Tamperében megrendezett filmfesztiválon nyert díjat, amely automatikus jelölést jelent az Európai Filmdíj rövidfilmes mezőnyében.

Szabó Simon operatőrével együtt izgult a díjátadón. „Addig az esélytelenek nyugalmával élveztük a fesztivált, de amikor szóltak, hogy maradjunk a ceremóniára, elkezdett dolgozni bennünk az adrenalin” – idézte fel. Aztán a zsűri a győztes filmet méltatva egyszer csak arról beszélt: milyen óriási probléma Európa-szerte, hogy egyre több fal épül, és milyen fontos ezzel foglalkozni. „Ekkor jöttünk rá, hogy a mi filmünkről van szó, óriási öröm volt”.

fal szabo simon

Nem ez volt a rendező első díja, de ez az elismerés több okból is nagyon fontos volt számára. Egyfelől szélesebb közönséghez, értő zsűri elé jutott el a választott témája, másfelől rendezőként is többen megismerhették. Ugyanakkor még lényegesebb szempontként említette főszereplőjét. „Tóth Sándor tényleg a filmben látható körülmények között él Szentesen egy cigánytelepen. Nagyon nagy a munkabírása. Amikor forgattunk, 15 éves volt. Az a fajta fegyelem, amit a színészek évekig tanulnak az egyetemen, nála zsigerből jött. A Falnál egyszer elmondtam neki a szituációt, és utána nem kellett őt instruálni, mert azonnal tudta, hogyan kell viselkednie. Azért is fontos a díj, mert talán így ő is úgy érzi, hogy van jövője” – fűzte hozzá.

Az alkotáson épp most végezték el a titanicos vetítés előtti utolsó simításokat. „Nem volt belőle normálisan fényelt, nagy felbontású verzió. A Fal 35 milliméteres filmre készült. Szívügyünk volt, hogy legyen belőle jó mozikópia, most ezen dolgoztunk. Ezt a történetet úgy adhatom át a közönségnek, hogy valóban gyönyörű lett” – mondta Szabó Simon megjegyezve, hogy ha teheti, soha nem dolgozik digitális kamerával, mert „ég és föld a különbség” a 35 milliméteres film hangulatához képest.

A rendező mostanában két újabb nagyjátékfilmet készít elő, amelyeknek ő írja a forgatókönyvét is. Az egyik történet „retrós”, önéletrajzi vonatkozásokkal, a másik fikciós ugyan, de olyan környezetben játszódik, amit jól ismer.

A Titanic Filmfesztiválon az Egy portugál apáca levelei című produkció kísérőfilmjeként mutatják be a Fal című rövidfilmet, Szabó Simon részt vesz a szombati vetítést követő közönségtalálkozón. A filmmustrán színészként is láthatják a nézők: péntek este tartják Novák Erik Fekete leves című akciófilmjének premierjét, amelyben ő alakította az egyik szerepet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top