+ Interjú

Ízletes kamaszfilm – Sohonyai Edit-interjú

Sohanyai Edit regényéből Az ötödik íz címmel készített játékfilmet a Debrecen Televízió. Hamarosan az MTV-ben is.

Mit tervezel utána, van olyan téma, ami különösen foglalkoztat?

Két téma is foglalkoztat: az egyik egy tízéves kisfiú naplója, a másik egy interjúkötet az intimitásról.

Egészségnevelőként és íróként is rengeteg kamasszal találkozol. hogyan látod a helyzetüket?

Nem könnyű manapság kamasznak lenni, hiszen elárasztja őket a média információval, és ez gyakran csak növeli a szorongást, mert nehéz megkülönböztetni, e tarkabarka tudásanyagból mi fontos és mi nem? Ahogy a szakemberek azt javasolják a kisgyerekes szülőknek, hogy üljenek a gyerek mellé és beszéljék át a mesefilmeket vagy mesekönyveket, úgy jó szívvel ajánlhatom a kamaszt nevelő szülőknek is: üljenek oda a srácok mellé és beszéljék át velük a filmeket, mert akkor hegyi beszéd nélkül, helyzetelemzéssel lehetne megértetni velük a reális viszonyokat. Mondjuk az fura, lenne, ha a pornófilm nézés közben egy éteri hang megszólalna a gyermek feje felett: „Látod, kisfiam, ez igaziból rettenetesen fáj a hölgynek, csak van az a pénz… és meg ne próbáld a barátnőddel!”

Igaziból az a baj, hogy nincsenek tisztában a valósággal, mert a gondos szülők mindent elkövetnek, hogy burokban neveljék őket, melynek aztán meg is van a következménye. Napjainkban a tisztelet átalakulóban van, átjárhatóvá váltak a határok a gyerekek és a felnőttek világa között, a pedagógusoknak nehéz napról napra megújulniuk, így gyakrabban vannak fegyelmezési gondok, egyre több a konfliktus.

A szerző fotóit Bödő Viktória készítette.

A szerző fotóit Bödő Viktória készítette.

Mik azok a témák, amik leginkább foglalkoztatják őket?

A párkapcsolat. A kamaszok gyakran felteszik a kérdést: hogyan kell viselkedni a lányokkal? Mi jó nekik? A lányok pedig próbálnak megfelelni egyfajta trendnek, s ez nem biztos, hogy jó a fiúknak, vagy saját maguknak… És mindig elmondom, mennyire fontosak a testbeszédünk során használt jelek, hiszen a kommunikációnak szinte elhanyagolható része a szóbeli tartalom, a meghatározóbb az, milyen tónusban, mimikával, gesztussal, testtartással kísérjük a mondanivalónkat. Ha újra kezdhetném a pályaválasztást, viselkedés-kutató lennék, mert csodálatos a téma. Ha jól figyelünk a beszélgetőpartnerre, olyan szépen olvashatunk a valós véleményéről (mely gyakran ellentmond a szóbeli közlésnek)! Apró fintorokkal, rebbenésnyi mozdulatokkal beszéli el a testünk az igazat.

Neked is szívügyed a Tabu-sorozat, előadóként is részt veszel benne. Mik a tapasztalataid?

A Tabu-sorozat lényege: levetítenek egy tabu témájú filmet, amelyet aztán egy előadó kielemez. Nagyon szeretem csinálni, mert van értelme! Amit a legjobban élvezek munkám során, hogy előadásokat tarthatok a 12-16 éves korosztály számára. Ez egy stand up, amit végig nevetnek, s közben a poénokba rejtve egy csomó hasznos információval látom el őket emberismeret tárgykörében. Mely testtartás mit jelent, férfi-nő kapcsolatoknál mire kell figyelni, mik a női elvárások, miért nehéz manapság férfinak lenni? Egyfajta párkapcsolati kulturát oktatok, kibővítve az internet veszélyeire való felhívással.

Van már első visszajelzés a film fogadtatásáról?

Áprilisban mutatják majd be az M1-en. Ahogy Széles Tamás, rendező mondta a filmbemutatón, a vetítés előtt:”Ez egy kísérleti film. Ez azt jelenti, hogy megkíséreltünk iszonyú kevés pénzből filmet forgatni.” Ez így van: ma Magyarországon 50 millió forintba kerül egy alacsony költségvetésű film, ezt pedig 5! millió forintból forgatták. Hogyan? Szerelemből, összefogással, munka után, fáradtan, vagy szabadidőből elcsípve, amatőr szereplőkkel. A film zenéje nagyon jó, Bornai Tibor, a KFT frontembere jegyzi, illetve szépen fényképezettek, érdekes vizuális hatásokkal feldobottak a jelenetek.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top