+ Interjú

Ízletes kamaszfilm – Sohonyai Edit-interjú

Sohanyai Edit regényéből Az ötödik íz címmel készített játékfilmet a Debrecen Televízió. Hamarosan az MTV-ben is.

Sohonyai Edit regényéből Az ötödik íz címmel készített játékfilmet a Debrecen Televízió. Hamarosan az MTV-ben is.

Edit 18 éves kora óta publikál ifjúsági regényeket. Könyvei a mai fiatalok életéről, problémáiról szólnak olvasmányos, könnyed stílusban. Három könyvének (Le a csajokkal, Le a pasikkal, Mocsok Csillag) az összevonásából ifjúsági film készült Az ötödik íz címmel, aminek nemrégiben volt a bemutatója.

Hogy jött a felkérés?

Szabó József producer választott ki regényeim alapján, s ő ajánlott Széles Tamás rendező figyelmébe.

Mi alapján válogattátok ki a sztorikat, kik segítettek?

Ez a filmforgatókönyv a Le a csajokkal, Le a pasikkal illetve Mocsok Csillag című regényeimből íródott, mely sorozatnak most írom a negyedik kötetét: Szállj szabadon címmel. Minden könyv megírását hosszú interjú-sorozat előzi meg: sokat beszélgetek kamaszokkal, vagy olyan karakterekkel, akik a regény vonulatába illeszkednek. A forgatókönyv megírása során próbáltam a regényekben fellelhető szálakat kiválogatni, s úgy ritmizálni a szöveget, hogy csak az utolsó jelentben derüljön ki, miről is szólt igazán a film. A férjem Kovács Árpád festőművész, vele beszéltük át az ötleteimet, és ő nagyon sokat segített abban, hogy ne akarjak mindent elmondani szóval, hanem próbáljam meg lefordítani a szándékomat a képek nyelvére.

Mi a film alaptörténete?

A 16 éves Tamás és Böbe óvoda óta a legjobb barátok. Tamás a Mocsok Csillag rockzenekar tagja. A fiúk az Október 6-i iskolai ünnepségre készülnek egy saját számmal, melynek Patkánypörkölt a címe, s ami a próbát megtekintő tanár úr szerint nem fedi a mártír tábornokok szellemiségét. Vagyis szuper idő alatt össze kell hozniuk a srácoknak egy új számot úgy, hogy sajnálatos körülmények között elveszítik a dobosukat, és Böbe is nehéz helyzetbe kerül…

Mennyire vehettél részt a forgatási munkákban?

Nem vehettem részt sem a szereplőválogatásban, sem a forgatási munkálatokban. Ezt némileg sajnálom, mert néhány karakter egyáltalán nem fedi az általam leírtakat. De tiszteletben tartom a rendező szándékát, aki saját elképzelései szerint alakította a filmet. Igaz, a filmben közel kilencven szereplő látható, akik többnyire helyi, illetve térségbeli hivatásos és amatőr színészek, elkészítését a DTV szakmai stábjából mintegy 25 munkatárs segítette.

Mennyi idő alatt készült el?

A forgatás 2013 májusában kezdődött és 2014. január végén fejeződött be. A stáb a forgatást (15 helyszínen) 28 forgatási nap alatt fejezte be, a leghosszabb napon a munka mintegy 14 órán keresztül tartott. A 80 perces játékfilm rendezője, Széles Tamás szerint igazi csapatmunka volt az alkotás.

Lassan végéhez közeledik Tamás és Böbe története, aki ismer kicsit, az sejti a történet végét. Miről szól még, kettejükön kívül, mi lesz a központi téma?

A Le a csajokkal még a kezdeti tapogatózás, az első csók kérdéskörével foglalkozik a fiú szemszögéből, addig a Le a pasikkal már a „járni vagy nem járni” problémáját illetve a féltékenységet vizsgálja Böbe oldaláról. A Mocsok Csillag ismét Böbe szempontja, s ebben a kötetben jelenik meg az első szex élménye, ami Böbe számára nagyon keserves élménynek bizonyul. A sorozat lezárásaként írt Szállj szabadon című regényben egyfajta varázsfókuszt szeretnék használni. Böbe a főszereplő, de a közelében lévő többi szereplő érzéseit vagy gondolatfoszlányait is szeretném megjeleníteni, mert így nagyon jól lekövethető, mit érez/gondol egy-egy helyzetről egy fiú és egy lány. Különbség van ugyanis a gondolkodási metódusokban. Böbe számára borzasztó volt az első szex élménye, de Tamás nem így élte meg – számára a következmények voltak sajnálatosak. A megoldás, ha a kapcsolatban lévő felek sokat beszélgetnek egymással, és így folyamatosan ismertetik, ütköztetik a gondolataikat a másikkal. Ez a tudás (önmagunkról és a másikról) segít abban, hogy legyőzzük a külső és belső rémeket.

Mikor jelenik meg az utolsó kötet? 

A megírási fázisnál tartok. A koncepció és a párbeszédes rész  teljesen kész van, már csak formába kell önteni. Ez pár hónap alatt megvalósul. Utána következik a szerkesztés, ami nagyon fontos epizód a megvalósulás szempontjából. Egy jó szerkesztő igazi alkotótárs – saját tudásával, ízlésével segíti napvilágra a kész művet.

Oldalak: 1 2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top