+ Tudósítás

MIG-21-es a szovjet repülőterek titkai között

A kiállítás falain a repülősök mindennapjait megörökítő, titokban fotografált képek függnek.

A MIG-21-es vadászrepülőgép emléktermével, új fegyverzeti eszközökkel és a gyűjtemény udvarában álló MI-24D harci helikopter további alkatrészeinek beépítésével bővült A szovjet repülőtér titkai című kiállítás Berekfürdőn – közölte Vándor Károly repüléstörténész-szakíró, a gyűjtemény tulajdonosa, a múzeum alapítója.

A Magyarországon jól ismert és sokáig hadrendben volt MIG-21-es vadászrepülőgép emléktermének kialakítását a múzeum bővítése tette lehetővé, így ott helyet kaphatott egy kabinbelső teljes műszerezettséggel, katapultáló berendezéssel – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a kiállított harci helikopterbe különféle műszereket szereltek be, valamint helyére került a faroklégcsavar is, így szinte teljes felszereltségében megtekinthető a repülő szerkezet.

Az áprilistól novemberig nyitva tartó kiállítás szezonnyitóját szombaton tartják, az eseményhez kapcsolódva A vadászpilóta magánya címmel Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy tart előadást a Bod László Művelődési Házban. Ezt követően az új szerzeményeket bemutató tárlatvezetés lesz a gyűjteményben.

Vándor Károly nyári terveikről elmondta, hogy júliusban nyílt napot tartanak szovjet pilótafelszerelés-bemutatóval, interaktív múzeumlátogatással, a harci repterek életét felelevenítő előadásokkal.

A szovjet repülőtér titkai című kiállítás 2011 júliusában nyitotta meg kapuit Berekfürdőn, azzal a céllal, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerkedhessenek az egykor ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet csapatok légierejének életével, tevékenységével, működésével.

A település hangárrá átalakított piaccsarnokában berendezett kiállításon egy szöveges történelmi bevezető várja a látogatókat, majd a kunmadarasin túl a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről származó tárgyak sokaságát tekinthetik meg az érdeklődők.

A falakon az objektumokról készült eredeti szovjet légi fotók, a repülősök mindennapjait megörökítő, titokban fotografált képek függnek, míg a tárlókban repüléshez használt speciális ruházatok, az alakulatok működéshez szükséges eszközök – köztük bombaarzenál – és repülőalkatrészek sorakoznak. Az Európában is egyedülálló gyűjteményt évente 2500-3000 látogató keresi fel.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Molnam szerint:

    Kár, hogy a képen nem MiG-21 van, hanem 23 😛

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top