+ Irodalom

Ma van a nemzetközi gyermekkönyvnap

Hogy miért fontos olvasóvá nevelni a gyermekünket, ehhez egy kiváló Vekerdy Tamás cikket is ajánlunk.

Hogy miért fontos olvasóvá nevelni a gyermekünket, ehhez egy kiváló Vekerdy Tamás cikket is ajánlunk.

Ma van a nemzetközi gyermekkönyvnap, amelyet író-olvasó találkozóval, könyvbemutatóval és meseolvasással ünnepelnek Magyarországon is több helyszínen.

A nemzetközi gyermekkönyvnapot 1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Az IBBY 1953-ban alakult Zürichben, jelenleg hatvannál több nemzeti szekciója működik világszerte, és minden évben más szekció fogalmazza meg a gyermekkönyvnap üzenetét és tervezi meg plakátját.

Idén az ír szervezet vállalta a feladatot, így a 2014. évi nemzetközi gyermekkönyvnap üzenetét Siobhán Parkinson ír író, szerkesztő, műfordító fogalmazta meg.

Az olvasó éppen olyan fontos a történethez, mint az író. Szerző nélkül a történet nem születhetne meg, viszont a több ezer olvasó nélkül a történet nem élhetné számos életét.

A gyermekkönyvnapon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára például író-olvasó találkozót rendez: a gyerekek vendége Bosnyák Viktória író, a Tündérboszorkány, a Klott Gatya ne fárassz!, A sirály a király és az Amikor kivirágzott a fánk fánk című könyvek szerzője. A fertőszentmiklósi Ifjúsági és Szabadidő Központ Könyvtára meseolvasásnak és játékos foglalkozásoknak ad otthont.

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban csütörtökön Lovranics Júlia mutatja be a Lea és a viharbanyák című könyvét. A nemzetközi nap alkalmából a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban szombaton fellép az Alma együttes és a Cókmók Bábszínház, Dávid Ádám író játékokkal, a Mesélő képek című kiállítás pedig Bernát Barbara illusztrációival várja az érdeklődőket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top