+ Irodalom

Mario Vargas Llosa preinka sír fölött született

A sírra munkások találtak március 20-án a külvárosban, Llosa a tervek szerint április 14-én látogatja meg a szülőházat.

Az inkák korát megelőző időszakból származó sírt találtak Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író szülőháza alatt Arequipában.

A napokon át tartó vizsgálatok után a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma megerősítette, hogy a maradványok a Churajón kultúra idejéből valók.

A 1,5 méter mély sír négy agyagedényt tartalmazott, ezek árulkodtak arról, hogy a maradványok a Churajón kultúrából származnak – idézte a Peru this Week című portál Marco López régészt, aki elmondta: a helyi hatóságok vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a sírt látogathatóvá tegyék a nagyközönség számára, akár csak virtuálisan is.

A Churajón az inkák előtti kultúra volt, amely a mai Arequipát kettészelő Chili folyó két partján alakult ki.

A sírra munkások találtak március 20-án a külvárosban, a Parra sugárúton álló épület alatt, amelynek második szintjén Mario Vargas Llosa született. A háznál azért folytak munkálatok, mert Arequipa vezetése úgy döntött, múzeummá alakítja az ingatlant. A Nobel-díjas író a tervek szerint április 14-én látogat el oda, de azt még nem tudni, hogy a régészeti felfedezés miként befolyásolja a múzeum sorsát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top