+ Performansz

György Péter esztéta teremőr lesz

györgy péter

A szentendrei kismúzeumokban Aknay János Kossuth-díjas festőművész is csatlakozik hozzá.

Kósz Zoltán olimpikon vízilabdázóval és tanítványaival, Aknay János Kossuth-díjas festőművésszel és György Péter esztétával is találkozhat önkéntes múzeumi teremőri szerepben a szentendrei kismúzeumokban szerdától szombatig a nagyközönség.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója elmondta, hogy az áprilisban újranyitó szentendrei kismúzeumokban, így a Barcsay Múzeumban, a Vajda Lajos Emlékmúzeumban, az Ámos Imre-Anna Margit Kiállításban, valamint a Kmetty János Kiállításban művészek, műpártolók, egyetemi oktatók, sportolók és zenészek vállalnak néhány órára teremőrzést az elkövetkező négy napban a Ferenczy Múzeum kérésére.

Felidézte, hogy az első ilyen akciót tavaly tartották. Az idei kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet Szentendre kisebb múzeumaira, kiállítóhelyeire, arra a gazdag örökségre, amelyet a Ferenczy Múzeum őriz, valamint arra a nem elhanyagolható tényre, hogy országszerte egyre több intézmény zár be időszakosan vagy végleg kiállításokat forráshiány miatt – emelte ki az igazgató.

A civil „teremőrök” személyes tárlatvezetést és programokat is kínálnak a látogatóknak. A négy nap alatt Aknay János mellett olyan képző-, illetve iparművészek fogadják a múzeumokban az érdeklődőket, mint Szakács Imre, Krizbai Sándor, Pistyur Imre, Almási Gertrúd, Vinkler Zsuzsi, Vincze Ottó, Regős Anna, Regős István, Bihon Győző vagy Baksai József.

Teremőrnek áll Szvorák Katalin énekes, Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató, Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója, György Péter esztéta, Varga Csaba műgyűjtő, Hermann Veronika irodalmár, a Néprajzi Múzeum munkatársa, Oltai Kata művészettörténész, modell, dj és B. Szabó Veronika építész.

A múzeumbarátok meglepetésre is számíthatnak: pénteken a Kmetty Múzeumban ef Zámbó István „teremőr” zenésztársaival Életmód koncertet is ad, az Ámos Imre-Anna Margit Kiállításban pedig a Látszótér egyetemistái Őrködjünk együtt a múzeumok jövője felett! címmel szerveznek külön akciót.

Szombaton az Ámos Imre-Anna Margit Kiállításban a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány tagjai, valamint Kósz Zoltán olimpikon vízilabdázó és tanítványai vesznek részt a teremőrzésben. A látogatók itt nemcsak vizuális élménnyel gazdagodhatnak, a Lauder Iskola zenekarának klezmermuzsikája is betölti az udvart, Kopin Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora pedig az egybegyűltek életkorának megfelelően tart tárlatvezetést – fűzte hozzá az igazgató.

A szerdától szombatig tartó teremőrzési akcióról bővebben a Ferenczy Múzeum honlapján lehet olvasni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top