+ Irodalom

Nádas Péter lerántja a leplet

nádas péter

Az emberek és rezsimek hazug és kegyetlen természetét mutatja meg Nádas Péter, a Würth-díj indoklása szerint.

Nádas Péter magyar írót kitüntették a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával, az elismerést csütörtökön adták át Stuttgartban.

A kortárs európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díj odaítélésről döntő zsűri indoklása szerint Nádas Péter a legnagyobb európai írók egyike, műveiben „lerántja a leplet az emberek és rezsimek hazug és kegyetlen természetéről”.

A díjjal mindenekelőtt olyan személyiségek munkásságát ismerik el, akik európai kulturális hagyományok kölcsönhatásait, vagy a hazájukban európai hatásra megmutatkozó problémákat dolgoznak fel műveikben. A Kossuth-díjas magyar író előtt többek között a német könyvszakma békedíjával kitüntetett Claudio Magris, a Nobel-díjas Herta Müller, Peter Turrini és Ilija Trojanow vehette át a 25 ezer euróval járó díjat, amelyet minden második évben osztanak ki.

Az alapítvány arra törekedik, hogy a díj több legyen irodalmi szakmai elismerésénél, ezért a zsűriben más művészeti ágak és tudományok képviselői is dolgoznak. Köztük van például Jutta Limbach alkotmányjogász, a német alkotmánybíróság volt alelnöke és Harald Unkelbach közgazdász, a Würth Akadémia vezetője.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top