+ Irodalom

Miért jó nekünk a halál?

Amikor elhagyjuk a testünket az intelligenciánk megnő és tapasztalásunk is egészen megváltozik.

Keresés a weben

A halál elfogadásáról, folyamatának és törvényszerűségeinek megértéséről, valamint a benne rejlő lehetőségekről szól láma Ole Nydahl világszerte ismert buddhista tanító Félelem nélküli halál című új könyve, amely a nyugati emberek számára hozza közelebb a tibeti buddhista mestereknek a témával kapcsolatos tanításait.

A tudatunk nem más, mint tér és energia, ami nem tud meghalni. Ha azonban a tudatunk teljességétől elválasztva, állandóan a múltba vagy a jövőbe tekintve élünk, az beszűkíti a dolgokat, és így a halál, az elmúlás is félelmetesnek tűnhet.

A tibeti buddhista mesterek évszázadok óta örömet és jelentést fedeznek fel a haldoklás folyamatában, mert pontosan tudják, hogy mi fog történni velük utána, így inkább a spirituális fejlődés nagyszerű lehetőségét látják benne.

Míg a hiten alapuló vallásokban létezik egy megszemélyesített isten, aki a világ teremtője és egyben végcélja, addig a buddhizmus és más tapasztalati vallások abból indulnak ki, hogy a lények a létezés és elmúlás állandó körforgásában, a létforgatagban keringenek.

Bár a nyugati és a keleti emberek kultúrájában számos különbség van, a lényeg ugyanaz: amikor elhagyjuk a testünket az intelligenciánk megnő és tapasztalásunk is egészen megváltozik. Ha például Budapestre gondolunk, azonnal ott termünk, de ha ezután Koppenhága jut eszünkbe, a következő pillanatban már ott is vagyunk. Ez rendkívüli tapasztalás a tudat számára.”

A könyvben az olvasó részletes leírást talál a halál folyamatának tudományos és buddhista megközelítéseiről, problémáiról, ábrákkal, táblázatokkal szemléltetve, hogy mi történik a tudattal a halál beállta után. Külön fejezetet szentel Ole Nydahl annak, hogyan kell felkészülni a halálra, külön tanácsokkal ellátva a laikus érdeklődőket és a buddhista gyakorlókat egyaránt.

Világosan és érthetően ír a halál utáni és az újraszületés előtti köztes állapotban, az úgynevezett bardóban eltöltött időről is, amely alatt a tudat felkészül az újraszületésre. De található benne javaslat arra, milyen testtartásban, milyen körülmények között ideális várni a halál bekövetkeztét, valamint, hogy miként segíthetik szeretteik békés, nyugodt eltávozását a hozzátartozók.

“A buddhisták és a nem buddhisták közötti legfőbb különbség, hogy utóbbiak nincsenek tisztában azzal, van tudatuk, így haláluk pillanatában kellemes információ lehet számukra, hogy nem csak egy fekete lyuk van a halál után. Jó ráébredni arra, hogy ez előtt az életünk előtt is voltunk és ez után is leszünk”.

Láma Ole Nydahl egyike azon kevés nyugatinak, akik a tibeti buddhista hagyomány teljes jogú lámái és meditációs tanítói. 1972-ben, három évig tartó intenzív meditációs időszak után a tibeti buddhizmus karma kagyü iskolájának vezetője, a 16. Karmapa, Rangdzsung Rigpe Dordzse kérésére kezdte el tanítani a buddhizmust nyugaton. Azóta erőteljes és modern formában közvetíti a vonal áldását, szinte megállás nélkül utazik és tanít világszerte. A tudatos halálnak (phova) nevezett ritka meditációs gyakorlatot több mint 90 ezer embernek tanította meg.

A láma 600 Gyémánt Út buddhista központot alapított a nyugaton, amelyek szellemi vezetője a 17. Karmapa, Táje Dordzse.

A könyv a Jaffa kiadó gondozásában jelent meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top