+ Képzőművészet

Koby bemutatja: Szavazz Kossuthra!

Koby

Koby botrányossá vált pólókollekciója kifejezi: Több felelős politikust! Kevesebb eltüntetett 240 milliót! És ne legyünk birkák!

  • Koby
  • Koby

Koby botrányossá vált pólókollekciója kifejezi: Több felelős politikust! Kevesebb eltüntetett 240 milliót! És ne legyünk birkák!

Március 21-én este 7 órakor nyílik a Kockában Koby majd 40 darabos pólókollekcióját bemutató kiállítása, ahol a tervező azt szeretné kifejezni, lehet szabadon gondolkodni, szabadon kifejezni véleményünket. Megsérteni senkit nem akar, szeretne inkább elgondolkodtatni mindenkit arról, hol is tart a világ. Hogy állunk a tömegtermeléssel, az atomenergia kérdésével, a diktatúrával, a diktátorokkal, a hitünkkel és vallásunkkal, a hazafiságunkkal, a korrupcióval és számtalan olyan kérdéssel, melyekről még mindig tabu beszélni. A kiállítás alapján kirajzolódik, Koby szerint mit kívánhatunk a magyar nemzetnek. Több felelős politikust! Kevesebb eltüntetett 240 milliót! Gyűlölet és kirekesztés nélküli egészséges, európai szellemiséggel megtöltött hazaszeretetet!

A 33 éves designer, Koby pólókollekciója körül kialakult helyzetre az alkotó egy kiállítással válaszol, ahol az összes eddigi design megtekinthető. A hazai divat történetében nem volt még tervező, akinek a munkái miatt egy párt bojkottot hirdetett volna a pólókat árusító boltok ellen, és nem volt még tervező, akinek a munkáit az ügyészség ítélte volna meg egy feljelentés után abból a szempontból, hogy tervezőjük megvalósította-e a nemzeti jelkép megsértésének vétségét. A tervező a kialakult helyzet miatt döntött úgy, bizonyos designjai továbbra is DORKO márkanév alatt jelennek meg, a Playersroom pedig továbbra is árusítja majd őket, lesznek azonban olyan Koby pólók, melyek a Koby brand alatt kaphatóak majd. A teljes kollekció a Kockában látható március 21-től. A kiállítás megnyitójának estéjén pedig a limitált szériás pólók első 10 darabja meg is vásárolható.

„Ez a 30-40 különböző design már elegendő lehet arra, hogy mindenki teljesebb képet kapjon arról, mit szeretnék ezzel kifejezni” – árulja el a kiállítás mögött rejlő szándékot Koby – „Szeretnék elgondolkodtatni, semmiképpen sem a sértő szándék vezérel. Én nem direktben bosszantok embereket, vallásokat, nemzeteket, ideológiákat. A munkáimat egységben kell nézni, és ha valaki csak a polgárpukkasztást látja bennük, akkor azt nagyon sajnálom. Kíváncsi vagyok az ok-okozati összefüggésekre. Érdeklődve szemlélem a világot. Azt szeretném elmondani, hogy lehet kialakítani mindannyiunknak egy saját véleményt, miután meghallgatunk többeket, körbenéztünk, újragondoltunk dolgokat. Ne legyünk birkák! Ne fogadjunk el mindent automatikusan! És ha van egy érzésünk, akkor azt én most úgy fejezem ki, hogy készítek egy pólót, te pedig úgy fejezed ki, hogy viseled azt.”

Koby eredetileg formatervezést tanult, négy év londoni tartózkodás után tért nemrégiben haza. Nem tartja magát divattervezőnek. Bár közvetítő csatornája egyelőre a divat, a póló pedig a vászon, amire fest, számára az üzenet a fontos. Pólóit nem hat hónapra tervezi, és nem akar divatos lenni. Tartja magát ahhoz, amit eredetileg is elképzelt: A designokból sosem lesz tömegcucc, minden póló maximum 100 darabban készül majd el. A Koby pólók mindig limitált szériásak lesznek, az pedig, hogy adott designból hány darab gyártódik pontosan, a póló címkéjén látható.

A kiállítással hangot szeretne adni annak is, ami a botrány körül kialakult benne. Csak játszik a képekkel, amiken ugyanúgy megjelenik az atomenergia kérdése, mint a nácizmus, egy diktátor, egy magyar felelős politikus a reformkorból, vagy Jézus. Ezeket sokszor helyezi olyan környezetbe, mintha tömegtermékek lennének. A fogyasztói társadalom kritikáját szeretné ezzel kifejezni: „Ott van például a Hello Kitty mítosz, ami nekem egy lélekromboló jelenség, ahogy hat a gyerekeinkre, és nem biztos, hogy jó irányba. Öntik ránk a termékeket, amiket aztán 3,5 percig használunk, sokszor azért is, mert egyszerűen olyan silány a minőségük, hogy tönkremennek. Számomra ez a fajta fogyasztói társadalom és működés, ami kizsákmányolja ugyanúgy azokat, akik Kínában embertelen körülmények között készítik a termékeket, mint minket, akik megvesszük őket, szinte egyenlő a népirtással, mert valahol ezzel az egésszel, ugyanúgy pusztítják a lelkünket. Félreértettek sokan, ez bánt, de valószínű azért is alakult ez így, mert olyan szimbólumokat használtam, melyek Magyarországon nincsenek a helyükön. Itthon egy magyar szimbólumot nem lehet úgy használni, hogy ne süssék rád azonnal, szélsőséges vagy. És most nem a matyóhímzésről, meg a kalocsai motívumokról beszélek. Számomra fontos az, hogy a múltunkkal foglalkozzunk, hogy újraértelmezzünk fontos fogalmakat. Azt látom, hogy a múltjából mindenki nehezen tanul. Nem csak a magyarok, bárki. Nálunk évtizedek óta nem volt háború, nem tapasztaltuk meg mi az. Aki elfelejti, mi történt, az el fog veszni. Szeretném, ha soha nem kéne megtapasztalnunk a háború borzalmát, de emlékeznünk fontos arra, ami korábban velünk történt.”

A kollekció legmegosztóbb darabjainak értelmezése Koby szerint:

Hipster Kossuth:

„Egy társadalom működését jól reprezentálja szerintem, hogy milyenek a politikusai, a rendőrök, az orvosok és a tanárok. Mindannyiuktól egy önzetlen hivatástudatot várok el. Sajnos Magyarországon ez egy nehéz kérdés lett. Olyan politikusokat, mint akik a reformkorban voltak, nem látok magam körül. Kossuthékban volt még líra. Alázattal szolgáltak. Ha ma élnének, lehet, hogy inkább slammerként próbálnának hatni és szolgálni nemzetüket.”

Kereszt távirányítóból:

„Figyelmeztetni szeretnék vele. Az egész világot behálózza egy vallás, amit médiának hívnak. Ennek a veszélyeiről szól a kép.

Hitler extázist vesz be:

„Sok diktátor jelenik meg a képeimen. Putyin gyerekkori portréja, amire a Born To Be Wild felirat került, vagy a bicikliző Napóleon. Hitlerről is van egy kép, amin megjelennek amerikai jelképek is. Ezen szerintem csak el kell gondolkodni. Hogy vannak ilyen emberek, akik a világ valamely pontján valamikor megszületnek, és diktátorok lesznek. Hogy mikor és hol kerülnek hatalomra, az már a sors kérdése. Vajon bárhol lehetnének? Ugyanaz történne?”

Az alkotóról:

Koby formatervező, festő, szobrász egyszemélyben. Egy kreatív individualista, aki szenvedélyesen elkötelezett a művészet és a design iránt. Tanulmányait a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Ipari Termék- és Formatervező szakán végezte, ahol bútorok tervezésére specializálódott. Ezt követően további tapasztalatokat szerzett a belsőépítészet, a fotóművészet és a szobrászat területéről is.

Helyszín: Kocka, 1075 Budapest, Kazinczy u. 48.

Kiállítás megnyitó: 2014. március 21. 19 óra

A kiállítás megtekinthető: március 21-e és március 28-a között

Koby kiállítása a Kockában március 28-ig látogatható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top