+ művészet & politika

Tüntetés a Vigadó előtt: „MMA is not sexy!”

Fotó: Kovács Tamás, MTI

Fénymásolt húszezrest tömtek a szájuk és halottnak tettették magukat. A rendőrök közbeléptek.

Demonstrálók fogadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába került, felújított Pesti Vigadó átadására érkezőket péntek este Budapesten, a mintegy hetven tüntető a kormány kultúrpolitikája ellen tiltakozott. Néhány fiatallal szemben a rendőrök intézkedtek.

A demonstrálók fölsorolták a kultúrpolitikai hibáit: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alaptörvénybe iktatása; az intézményvezetők pályázat nélküli, pártpolitikai érdekek mentén történő kinevezése; a Műcsarnok, a Hild-villa, a Pesti Vigadó mint közvagyon „átjátszása” az MMA-nak; a kultúrától elvont milliárdok átirányítása az MMA-hoz, valamint a támogatási rendszer ellehetetlenítése.

Azt skandálták: „az MMA kirekesztő, a művészet szabad!” A szervezők közölték, hogy a demonstráció részvevői nem személyekkel szemben vagy személyek mellett, hanem „a magyar kultúrát érintő káros folyamatok ellen demonstrálnak”. Céljuk – mint mondták – „a kulturális politika antidemokratikus gyakorlatának és az MMA köztestületi státuszának a megszüntetése”.

Fotó: Kovács Tamás, MTI

Fotó: Kovács Tamás, MTI

A demonstrálók a Pesti Vigadóval szembeni járdán gyűltek össze, maguk elé feszítettek egy molinót, amelyre ezt írták: „Bandaszellem”. Többen táblákat tartottak a kezükben, ezeken a többi között az volt olvasható: „Csicsás Bandaszellem”; „Az akadémiák kora lejárt!”; „MMA is not sexy!”; „Sírva Vigadó”.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke megtekinti a Makovecz Imre-életműkiállítást a felújított Pesti Vigadóban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke megtekinti a Makovecz Imre-életműkiállítást a felújított Pesti Vigadóban. Fotó: KovácsTamás, MTI

Rendőrök intézkedtek azzal a kilenc fiatallal szemben, akik a tüntetéstől függetlenül előbb 20 ezer forintos bankjegyek másolatát kezdték szétszórni a Pesti Vigadó bejáratánál, majd szájukban nagyobb kötegekkel a földre feküdtek és halottnak tettették magukat. A rendőrök egyesével, pár méterrel odébb vitték a demonstrálókat, majd igazoltatásba kezdtek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top