+ Irodalom

Pankaj Mishra kapta a Lipcsei Könyvdíjat

Pankaj Mishra

„A globalizációval párhuzamosan nem a kultúrák közötti párbeszéd erősödik, hanem a pöffeszkedés és az arrogancia.”

Megnyitották szerda este a Lipcsei Könyvvásárt, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválját, az ünnepségen átadták az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amelyet Pankaj Mishra indiai szerző kapott meg.

Az író, publicista és történész a nyugati imperializmusra adott ázsiai válaszokról szóló, Aus den Ruinen des Empires. Die Revolte gegen den Westen und der Wiederaufstieg Asiens (A birodalom romjai alól – A lázadás a Nyugat ellen és Ázsia feltámadása) című, németül 2013-ban megjelent munkájáért kapta a 15 ezer euróval járó elismerést.

A leginkább esszéiről ismert indiai szerző a nyitóünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy kötete ugyan nem Európáról szól, mégis minden sorában jelen van a kontinens. Európa szellemi állapotáról és politikai helyzetéről szólva megjegyezte, hogy egy „furcsa, ellentmondásos jelenség” bontakozik ki, hiszen a globalizáció, vagyis a világ gazdasági és szellemi egyesülése következtében nem a kultúrák közötti párbeszéd és a megértés erősödik, hanem a „pöffeszkedés és az arrogancia”.

Hangsúlyozta: a szélsőjobboldali pártok felemelkedése azt mutatja, hogy Európának ismét nehézségei támadtak a kisebbségekhez fűződő viszonyában. Nemcsak megdöbbentő, hanem elbátortalanító is, hogy az „ázsiai viszonyokhoz képest igen korlátozott mértékű sokszínűség” a szélsőjobboldaliak mellett liberálisokból is előhívja „a kacérkodást a többségi nacionalizmussal” – mondta Pankaj Mishra.

A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásár programjai csütörtökön kezdődnek. Az első napon adják át a Lipcsei Könyvvásár Díját, amelyet három kategóriában – szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv kategóriában – osztanak ki. Ezekre 136 kiadó összesen 410 könyvvel pályázott.

A kelet-németországi nagyváros könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény Európában. Nem szigorúan szakmai esemény, mint például a frankfurti könyvvásár, hanem az olvasóknak rendezett fesztivál, amelyre az idén 42 országból több mint 2100 kiállító érkezett.

A vasárnapig tartó vásár alkalmából ismét megrendezik Európa legnagyobb úgynevezett olvasói fesztiválját, a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot, amelyben városszerte összesen 410 helyszínen – például buszmegállóban és állatorvosi rendelőben – együtt összesen 3200 felolvasást, könyvbemutatót, beszélgetést, író-olvasó találkozót rendeznek.

A Lipcsei Könyvvásár idei díszvendége Svájc, a program egyik súlypontja pedig a lengyel, az ukrán és a fehérorosz irodalom. A három ország kortárs irodalmát a tranzyt.kilometer 2014 című rendezvénysorozattal, összesen 40 szerző közreműködésével mutatják be az önazonosság, a feminizmus és a cenzúra témái köré szervezve.

A három kelet-európai ország irodalma igen gazdag, de alig ismert, az ukrajnai események pedig rávilágítanak arra, mennyire fontos „nyomon követni a kontinens keleti felén zajló folyamatokat” – idézte a vásár szervezőinek egy közleménye Martin Pollackot, a programsorozat kurátorát.

A magyar stand koncepcióját az utóbbi évekhez hasonlóan a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) dolgozta ki. A német nyelven frissen megjelent magyar, illetve magyar vonatkozású művek közül többet külön rendezvényen mutatnak be. Ilyen Igor Janke lengyel újságíró Orbán Viktorról szóló könyve, amely Viktor Orbán – Ein Stürmer in der Politik (Orbán Viktor – egy csatár a politika világában) címmel jelent meg a vásárhoz időzítve. A munkát pénteken mutatják be egy pódiumbeszélgetés keretében, a szerzőt Boris Kalnoky, a Die Welt újságírója és Kai-Olaf Lang politológus, a berlini SWP kutatóintézet politológusa kérdezi.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top