+ Tudósítás

Német kitüntetést kapott Konrád György

Konrád György

Konrád György elszántan küzd a nyitott és toleráns társadalomért.

Konrád György Kossuth-díjas magyar írót, szociológust a keresztények és zsidók közötti megértésért végzett munkájáért a Buber-Rosenzweig-éremmel tüntette ki vasárnap Kielben a keresztény-zsidó párbeszéd ösztönzéséért dolgozó német egyesületek munkáját összefogó Német Koordinációs Tanács.

A kitüntetést A testvériség hete nevű rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén adták át Schleswig-Holstein tartomány fővárosában.

Torsten Albig tartományi miniszterelnök Konrád Györgyöt méltatva kiemelte, hogy a magyar író “elszántan küzd a nyitott és toleráns társadalomért, és felemeli szavát a rasszizmus és antiszemitizmus ellen”.

Hozzátette:

Konrád György az európai egység eszméjének és a különböző kultúrákból származó emberek békés együttélésének elkötelezett híve.

A kitüntetés azt szolgálja, hogy “bátorítsa önt az elkötelezettségében” – mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Szombaton a schleswig-holsteini tartományi gyűlésben tartottak ünnepséget Konrád György tiszteletére. Felszólalt többek között a tartományi gyűlés elnöke, Klaus Schlie, a konzervatív CDU politikusa, aki kiemelte, hogy a magyar író “a szabadságért, a békéért és az igazságért küzd”.

A Buber-Rosenzweig-érmet Martin Buber osztrák zsidó származású vallásfilozófus és Franz Rosenzweig német zsidó származású történész, filozófus emlékére alapították 1968-ban. Az évente adományozott elismerést eddig mások mellett Friedrich Dürrenmatt svájci író, drámaíró, Richard von Weizsäcker volt német államfő és Joschka Fischer volt német külügyminiszter kapta meg.

Az érmet mindig A testvériség hete megnyitó ünnepségén adják át. A rendezvénysorozatot 1952 óta tartják meg évente, a fővédnök a mindenkori német államfő. A Német Koordinációs Tanács (Deutscher Koordinierungsrat) csaknem száz társadalmi szervezetet fog össze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top