+ Jegyzet

Könyves installáció Kansas utcáin

Mi mit tennénk fel a Budapest könyvespolcára?

A kültéri installációművészet különleges példája díszíti a Kansasi Központi Könyvtár parkolójának oldalát. 25 láb (7,62 m) magas és 9 láb (2,74 m) széles, monumentális könyvgerincek tornyosulnak a járókelők fölé. Kansas város olvasóközösségének kedvenc könyvei kerültek fel az úgynevezett Community Bookshelfre (Közösségi Könyvespolc), amelyeket a könyvtár dolgozói egy előzetes felmérés alapján választottak ki. A huszonkét kötetből kettőnek a gerincén a város történetéről szóló tanulmányok címei láthatóak, a többi nagyrészt szépirodalmi művek gerincét ábrázolja. A kedvencek között így olyan különböző korokban íródott és különböző stílusú művek szerepelnek, mint Willa Cather nebraskai bevándorló farmerekről szóló regénye (O Pioneers!), a kolumbiai Gabriel García Márquez Száz év magánya, az afrikai-amerikai író Zora Neale Hurston regénye (Their Eyes Were Watching God), Ray Bradbury disztópikus sci-fije (Fahrenheit 451), Platón Köztársasága, Lao-ce filozófiai munkái, Mark Twain, Harper Lee, Charles Dickens klasszikusai, Shakespeare Rómeó és Júliája és az elmaradhatatlan A Gyűrűk Ura.

Egy hasonló program keretében vajon mi mit tehetnénk fel Budapest könyvespolcára?

Milyen könyvekkel tapétáznánk ki kívülről a Szabó Ervint vagy a Széchényi Könyvtárat?

Ha már lezajlott közvélemény kutatásokra hagyatkozunk, és nagyon demokratikus hangulatban vagyunk, választhatjuk például a  2005-ben végzett A Nagy Könyv-válogatás listáját. Ez persze azzal járna, hogy a repertoár nagy részét általános és középiskolai kötelező olvasmányok, mesekönyvek, és az örökkévaló A Gyűrűk Ura-trilógia tenné ki. Az első helyen az Egri csillagokkal, a másodikon A Pál utcai fiúkkal, majd az Abigéllel, és így tovább (1984, Az arany ember, Micimackó, A kis herceg, A Gyűrűk Ura I-III, Harry Potter és a bölcsek köve, A Mester és Margarita, Tüskevár, Száz év magány, Ábel a rengetegben, stb.).

Ha egy kevésbé univerzális listát szeretnénk, mondjuk csak a tavalyi év kedvenceivel dolgoznánk, de nem akarjuk kirekeszteni a külföldi alkotásokat, nem ragaszkodunk a szépirodalomhoz és szeretjük a ponyvát, megnézhetjük a Bookline 2013-as olvasók kedvencei listáját. Ebben az esetben Dan Brown (Inferno), Frei Tamás (2015), Nyáry Krisztián (Így szerettek ők 1-2.), Vekerdy Tamás (Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked?), Pál Ferenc (A szorongástól az önbecsülésig), Leiner Laura (A Szent Johanna Gimi 8. /1-2. – Örökké), Dr. Eben Alexander (A mennyország létezik – Egy idegsebész tapasztalatai a túlvilágról) és E.L. James (A szürke ötven árnyalata) művei színesítenék a város hangulatát.

Ha bujkál bennünk egy kis egészséges patriotizmus, és csak kortárs magyar művekben gondolkodunk, választhatjuk kiindulópontnak a Litera 2013-as listáját. A könyvtárak oldalán díszeleghetne Böszörményi Zoltán Katedrális az örök télnek című műve, Ferenczik Adrienne Incognitoja, Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye, Pál Dániel Levente Hogy éltünk, nem hiába című verseskötete, Szlukovényi Katalin Hamis Nosztalgiákja, Papp-Für János Nehogy egyedül című műve, Hanula Zsolt Péter tollából A fiúk nem sírnak,  Háy Jánoséból pedig A mélygarázs.

Ha némileg elitisták vagyunk, és sem az eladási listáknak, sem az olvasói közvéleménynek nem szeretnénk hinni, rendelkezésünkre áll a Nol.hu kritikusok és szerkesztők által összeállított 2013-as listája. Ezt követve az alábbi művek borítóját nagyíthatnánk impozáns monstrummá. Borbély Szilárd: Nincstelenek, Tompa Andrea: Fejtől s lábtól, György Péter: Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély, Kun Árpád: Boldog észak, Székely Csaba: Bányavidék, Pintér Béla: Drámák, Erdős Virág: Ezt is el, Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal, Tóth Krisztina: Akvárium, Nagy Gabriella: Üvegház.

De az is lehet, hogy nem kellene rögtön felöltöztetni a könyvtárakat, hanem várhatnánk még egy kicsit, mondjuk az idei termésre. Végül is, éppen most jelenik meg a Bridget Jones naplója 3 (A Bolondulásig), fordításban érkezik még Robert M. Edsel Műkincsvadászok című könyve, Kurt Vonneguttól az Áldja meg az Isten, Mr. Rosewater!, és jön Jack Kerouac A hazajáró lélek című kötete is. A magyar irodalmi felhozatal is ígéretes: Babiczky Tibor és Szilasi László új kötetei már megjelentek, tavasszal pedig Háy János, Konrád György, Závada Pál, Kukorelly Endre, Grecsó Krisztián és Térey János is új művel jelentkezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top