+ Építészet

Magtárból kortárs művészeti múzeum

A 102 ezer négyzetméteres épületben kilenc szinten 65 ezer négyzetméternyi kiállítótér.

Thomas Heatherwick neves brit mérnök-dizájner nyert megbízást arra, hogy egy hatalmas fokvárosi magtárat – a silók egy részének megőrzésével – afrikai kortárs múzeummá alakítson.

Az Afrikai Kortárs Művészetek Zeitz Múzeumát, amely Jochen Zeitz, a Puma sportszergyártó egykori elnöke afrikai kortárs magángyűjteményének ad majd otthont, 2016 végén tervezik megnyitni. A 102 ezer négyzetméteres épületben kilenc szinten 65 ezer négyzetméternyi kiállítótér terül majd el, és magában foglalja majd Fokváros 1920-as években épült központi gabonasilóinak egy részét.

Az épület a Victora és Alfred kikötői sétányon helyezkedik el, ahol már ma is számos múzeum és egy akvárium található, és amely évi több mint 24 millió látogatóval a legkeresettebb turistacélpont az afrikai kontinensen – írta a theartnewspaper.com művészeti hírportál.

A fokvárosi magtár 42 betonsilót foglal magában, mindegyik több mint 30 méter magas, átmérőjük hat méter, de nagy nyitott tér nincs az együttesben. Heatherwick a legtöbb silót egészen a földig visszabontja és hagyományos, úgynevezett fehér kocka típusú kiállítótereket alakít ki a Zeitz-gyűjtemény és nemzetközi vándorkiállítások számára. A múzeumban 80 kiállítóterem lesz, 18 oktatóteremmel, a tetőn szoborkertet alakítanak ki.

A nyolc központi silót részben megőrzik, és úgy „darabolják fel”, hogy létrehozhassanak egy ovális átriumot, amelynek üvegtetője beengedi a fényt a központi térbe, ahol hatalmas műalkotásokat fognak kiállítani. A silók földalatti járatainak labirintusát áttervezik, és oktatóhelyeket, helyspecifikus művészeti alkotások számára kiállítótereket hoznak létre bennük.

Heatherwick, aki még soha nem tervezett múzeumot, készítette a brit pavilont a 2010-es sanghaji világkiállításra, az organikus épület egy tengeri sün alakjára emlékeztetett, és akkora hatást tett a szervezőkre, hogy megkapta a legjobb pavilon díját. A 2012-es londoni olimpián a mérnök stúdiója tervezte az olimpiai stadionban összeállított 8,5 méter magas kandelábert 204 különálló, virágszirmot formázó fáklyával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top