+ Film

Egy hetero coming out nyerte a César-díjat

Az Én, én és az anyám Guillaume Gallienne önéletrajzi vígjátéka.

Tarolt az Én, én és az anyám a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: Guillaume Gallienne önéletrajzi ihletésű vígjátékát öt kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

A mostanáig homoszexuálisnak hitt színész heteroszexuális coming outjának tekintett alkotás – amelyben Guillaume Gallienne egyszerre alakítja önmagát és saját anyját – összesen tíz jelölést kapott, s elnyerte a legjobb filmnek, első filmnek, adaptációnak, színésznek, valamint a legjobb vágásnak (Valérie Deseine) járó szobrot.

A 42 éves színész-rendező a legnevesebb francia színház, a Comédie Francaise társulatának – amelynek tagja – ajánlotta a legjobb férfi alakításért kapott díját.

A női és férfi szerepekben is sikeres színész első rendezését a novemberi bemutató óta 2,5 millióan látták. A film a rendező összefoglalója szerint arról szól:

Hogyan lettem színész, anyámat játszva azért, hogy sikerüljön önmagammá válnom.

A Párizs egyik elegáns kertvárosában nagypolgári családban született babaarcú és göndör hajú Guillaume Gallienne – miközben jóképű bátyjai versenyszerűen sportoltak – kizárólag az orosz-grúz származású anyja társaságában érezte jól magát, akit kiválóan tudott utánozni, és általában szeretett lánynak öltözni. Leggyakrabban Sisi osztrák császárné alakját öltötte magára. Miután nem volt hajlandó férfiasságát vállalni, családja úgy gondolta, hogy nyilván homoszexuális. A gyerekkori traumától, amelynek lényege, hogy az anyja gyakorlatilag lánynak nevelte, a pszichológusoknak köszönhetően sikerült heteroszexuális önmagára találnia és sikeres színésszé válnia.

A 39. alkalommal a párizsi Chatelet színházban megrendezett César-gálán – amelyen a francia filmes szakma 3800 képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben moziba került 243 alkotás közül a legjobbakat – a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat nyert Adéle élete című filmet nyolc kategóriában jelölték, de csak egy szobrot nyert el: a legígéretesebb színésznőnek járó Césart a 19 éves Adele Exarchopoulos kapta meg az alkotás főszerepéért.

A legjobb rendezésért járó Césart Roman Polanski vehette át a Vénusz bundában című filmjéért, amely a lengyel-francia rendező első francia nyelvű filmje.

„Nem számítottam rá” – mondta Polanski, aki negyedszerre kapta meg a rendezői Césart.

A mazochizmus névadója, Leopold von Sacher-Masoch regényének David Ives által írt színpadi adaptációja alapján készült drámát a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A kétszemélyes történet Thomas (Mathieu Amalric), egy rendező és egy szereplőválogatásra érkezett színésznő, Vanda – akit Polanski felesége, Emmanuelle Seigner alakít – közti dominanciaharcról szól.

A legjobb forgatókönyv díját Albert Dupontel színész-rendező érdemelte ki a Kilenc hónap letöltendő című romantikus vígjátéka könyvéért. A film főszerepéért pedig Sandrine Kiberlain kapta meg a legjobb női alakítás díját. A 46 éves magas szőke színésznőt – aki egy elítélttől teherbe eső, gátlásos vizsgálóbírót alakít – először láthat a közönség burleszk helyzetekben.

A legjobb operatőri munkáért Thomas Hardmeiert jutalmazták a Jean-Pierre Jeunet rendezésében készült T.S. Spivet különös utazása című családi film fényképezéséért.

A legjobb férfi mellékszereplő Niels Arestrup (Quai d,Orsay) lett, aki harmadszorra vihette haza a César-díjat. A legjobb női mellékszereplő díját Adele Haenel (Suzanne) kapta. Ebben a kategóriában egyébként César-díjra jelölték Julie Gayet-t is, aki először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy január elején egy bulvármagazin megírta, hogy viszonya van Francois Hollande államfővel. A 41 éves színésznő egyedül érkezett a díjkiosztó ünnepségre.

A legígéretesebb színész díját Pierre Deladonchamps vehette át a L’inconnu du lac (Ismeretlen a tónál) című francia thrillerben nyújtott alakításáért.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart az Alabama és Monroe című belga filmdrámának, Felix Van Groeningen alkotásának ítélte a francia filmszakma. A számos nemzetközi fesztiválon is sikert aratott dráma versenyben van az idegen nyelvű film Oscar-díjáért, amelyet vasárnap osztanak ki Hollywoodban.

Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki Scarlett Johansson amerikai színésznőt, akit állva ünnepelt a francia filmes szakma. A 29 éves filmcsillagnak, akit 14 évesen, Robert Redford A suttogó című filmjében ismert meg a nagyközönség, a legnagyobb alkotókkal, köztük a Coen fivérekkel, Brian de Palmával és Christopher Nolannel dolgozott együtt, honfitársa Quentin Tarantino filmrendező adta át az elismerést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top