+ Film

Andrzej Wajda Walesa-filmje

A film alapjául szolgáló regény írója 1980-ban szemtanúja volt a gdanski hajógyári sztrájknak.

Hamarosan a magyar mozikban is látható lesz a világhírű, Oscar-díjas lengyel rendező, Andrzej Wajda legújabb, a Nobel-békedíjas Lech Walesáról, a Szolidaritás független szakszervezet legendás alapítójáról, későbbi lengyel államfőről szóló filmje.

A Walesa – A remény embere című film lengyelországi premierje tavaly szeptemberben volt a varsói Nagyszínházban. A forgatókönyv Janusz Glowacki író munkája, aki 1980-ban szemtanúja volt a gdanski hajógyári sztrájknak. Élményeiről regényt írt, amelyet a kommunista cenzúra nem engedett kiadni, ezért illegálisan jelentették meg Lengyelországban, majd később Nyugaton is kiadták. Az operatőr Pawel Edelman, Lech Walesát Robert Wieckiewicz, Walesa feleségét, Danutát Agnieszka Grochowska alakítja. A rendező a film műfaját életrajzi drámaként határozta meg.

Wajda ezzel a filmjével trilógiává kerekítette a 20. század második felének lengyel történelméről, munkástüntetéseiről, függetlenségi harcáról szóló alkotásait, A márványembert és A vasembert. Ezek a filmjei azonban még a kommunista Lengyelországban készültek, míg legutóbbi alkotása jelentős történelmi távlatból, több mint negyedszázaddal a rendszerváltás után tekint vissza az egykori eseményekre.

Egy interjúban Wajda ezt a filmet élete legnagyobb kihívásának nevezte, mert „egy rendkívüli hősről szól, aki valós győzelmet aratott, a lélek győzelmét”. Wajda először foglalkozik kifejezetten az egykori villanyszerelőből lett politikus életével, míg a Szolidaritásnak már szentelt egy filmet, az 1981. évi cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjával jutalmazott A vasember című művét, amelyben az igazi Walesa is feltűnt.

Legújabb filmje egy Lech Walesával készült interjú keretébe ágyazva vezet végig a főhős életének legfontosabb mozzanatain: részvétel az 1970-es, a lengyel hadsereg által véresen levert tengermelléki munkástüntetéseken, az illegális szakszervezeti tevékenység, a hatósági üldöztetések, a családi fészket sem tisztelő meghurcoltatások, II. János Pál pápa lengyelországi látogatása, az 1980-as gdanski hajógyári sztrájk és a Szolidaritás megalakulása, az 1981. decemberi hadiállapot, az internálás, a Nobel-békedíj, az illegális Szolidaritás küzdelme és végül a győzelem, az 1989-es kerekasztal-tárgyalások, a szabad Lengyelország létrejötte.

Az interjút az egykori híres olasz újságírónő, Oriana Fallaci (Maria Rosaria Omaggio alakítja) készíti Walesával, közben megelevenednek a történelem és a magánélet egymással szorosan összefonódó eseményei, amelyeket a rendező korabeli dokumentumfilm-részletekkel elegyít. Helyet kap a filmben Walesa életrajzának egyik sokat bírált mozzanata is, amikor a kommunista titkosszolgálat arra kényszerítette, hogy együttműködési nyilatkozatot írjon alá.

A filmben olyan ember képe bontakozik ki, aki nem mentes a hibáktól, gyengeségektől, de nem tudják megtörni, megfélemlíteni, mindvégig megőrzi bátorságát, és tudja, hogy mit akar.

A zárójelenet egy dokumentumfilm-részlet, azt a pillanatot ábrázolja, amikor Walesa az amerikai kongresszusban 1989. július 15-én beszél és szónoklatát az amerikai alkotmány első szavaival kezdi: „Mi, a nép”.

A filmet Walesa és amerikai parlamenti képviselők jelenlétében 2013. december 4-én ünnepélyes keretek között az amerikai kongresszusban is bemutatták. A kongresszus auditóriumában tartott eseményen jelen volt a Lech Walesát alakító színész és több olyan amerikai személyiség is, akik jelentős szerepet vállaltak a Szolidaritás támogatásában. A forgatás 55 napot vett igénybe, a szabadtéri jelenetek Gdanskban, Varsóban és Zyradówban készültek. Utoljára a gdanski hajógyár területén forgattak.

A filmet Magyarországon a Cirko Film – Másképp Alapítvány forgalmazza, az alkotás díszbemutatója március 19-én lesz az Uránia filmszínházban. A vetítésen jelen lesz Bronislaw Komorowski lengyel államfő, aki a lengyel-magyar barátság napjának ünnepségeire érkezik Magyarországra. Oda várják a Walesát alakító lengyel színészt is.

Népszerűek

To Top