+ Képzőművészet

Elragadtatás: Shirin Neshat videóinstallációi

Az egymással szembeállított vásznakon iráni nők és férfiak életének kontrasztja jelenik meg.

Shirin Neshat világhírű képzőművész videóinstallációiból rendezett kiállítást a Műcsarnok, melynek Mélycsarnok elnevezésű projektgalériájában az iráni származású amerikai alkotó két munkája látható péntektől.

Shirin Neshat fotókkal kezdte a pályafutását, majd kétcsatornás videómunkákat kezdett készíteni, melyek az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, az iráni nők helyzetére reflektálnak, többnyire a két nem szembeállítását mutatva – mondta el a tárlat kurátora a csütörtöki sajtóvezetésen.

A kétcsatornás videóinstallációk sorába illeszkedik a Mélycsarnokban látható Rapture (Elragadtatás) című munka is, melyben a művész száz nőt és száz férfit mozgat külön-külön képekben. Az egymással szemben felállított vásznakon futó két, egymással összefüggő történet erős kontrasztba helyezve mutatja be az iráni férfiak zárt világát és a nők sebezhetőségét.

Shiril Neshat

Shirin Neshat

A Zarin című videóinstalláció annak az öt videóból álló, Sahrnus Parszipur regénye nyomán készített és egy-egy női karaktert megjelenítő sorozatnak a része, amely alapja lett a Nők férfiak nélkül című, a Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott filmnek.

Zarin egy fiatal prostituált, akit egykedvűségéből egy hozzá kedves vendég zökkent ki, ezután azonban a lány többé nem látja a férfiak arcát. A félórás videó címszerepét Tóth Orsi alakította. A magyar színésznő szerepeltetésének ötlete a vele sokat forgató Mundruczó Kornél és Shirin Neshat közös producerétől eredt.

Shirin Neshat április 13-án vesz részt egy beszélgetésben, melyet a Nők férfiak nélkül című film vetítése követ. Az április 27-ig nyitva tartó kiállításhoz számos egyéb kísérőprogram kapcsolódik, melyekről a www.mucsarnok.hu honlapon található részletes információ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top