+ Fotó

Titokban megmászták a Sanghaj Tornyot

A két orosz fotós a holdújévi pihenő alatt vette be a 603 méteres csúcsot. Videóra vették.

A kínai holdújév ideje alatti pihenőt kihasználva két orosz fotós titokban megmászta az építés alatt álló, akkor 603 méter magas Sanghaj Tornyot.

A kalandról Vagyim Makhorov és Vitalij Raszkalov szerdán számolt be blogjukon, valamint töltött fel rövidfilmet különböző videómegosztó portálokra. A beszámoló szerint a páros a kínai holdújév alatti építkezési szünetet kihasználva január 31-én este indult felfelé a Sanghaj Tornyon (Sanghaj Csonghszin Tasa) felfelé, amely január 27-én “lépte túl” a 603 méteres magasságot. A két fotós külső és belső lépcsőkön, darukon, állványokon át két óra alatt ért fel az épület 120. emeletére.

A videó tanúsága szerint különösebb biztosító berendezés nélkül útjukra induló fotósok ennél is tovább mentek, és a legfelsőbb kész emelet tetejéből kinyúló rámpákra is rámerészkedtek. Az orosz páros az egész éjszakát a magasban töltötte, és a 18 óra alatt nemcsak a város egyik jelképének számító, 432 méter magas Sanghaji Pénzügyi Világközpontot és a 370 méteres Jin Mao Tornyot örökítették meg sosem látott képeken, hanem a napfelkeltét, a felhők vonulását is dokumentálták.

A képek és videók gyorsan elterjedtek a kínai interneten, ahol a legtöbb hozzászóló “elképesztőnek”, “lenyűgözőnek” nevezte a látványt.

Egyelőre nem tudni, hogy a torony építtetője tervez-e jogi lépést a felhőkarcoló-mászók illegális akciójának megbüntetésére.

A párosnak nem a sanghaji volt az első kalandja, korábban a kölni dómot, a gízai piramisokat vagy a párizsi Eiffel-tornyot is megmászták.

A 2015 elejére elkészülő, 632 méter magasságúra tervezett Sanghaj Torony elkészültekor a 600 méteres Kanton Tornyot maga mögé utasítva Kína legmagasabb épülete lesz, a világon pedig csupán a dubaji Burdzs Kalifa (Burj Khalifa) szárnyalja majd túl. A kelet-kínai metropolisz legújabb felhőkarcolója 121 emeleten összesen 381,6 ezer négyzetmétert fed majd le, irodáiban, vendéglátó egységeiben, szállodájában várhatóan 16 ezren fognak dolgozni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top