+ Képzőművészet

Magángyűjtők impresszionista remekművei

A párizsi Marmottan Monet Múzeumba félszáz gyűjteményből érkeztek eddig ritkán látott képek.

Különleges kiállítással tiszteleg a műgyűjtők előtt a fennállásának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő párizsi Marmottan Monet múzeum: a mintegy félszáz gyűjteményből érkezett impresszionista remekművek felét most először láthatja a nagyközönség.

A boulogne-i erdő szélén található egykori vadászpalotában kialakított múzeum nyolc évtized alatt példa nélküli adományokból és örökségekből építette fel Claude Monet műveinek legjelentősebb magángyűjteményét. Az intézmény a műgyűjtők és a művészek örökösei nagyvonalúságának köszönhetően az impresszionista festészet egyik legjelentősebb kiállítóhelyévé vált a világon. Ez előtt az örökség előtt tiszteleg a múzeum.

A csütörtökön megnyílt Magánimpresszionisták című tárlaton látható 115 festményt 51 magánműgyűjtő adta kölcsön a párizsi kiállítóhelynek. A alkotások mintegy fele Franciaországból érkezett, de amerikai, mexikói, brit és olasz tulajdonosok is hozzájárultak a kiállítás megvalósításához.

A nyolcvan festmény és húsz grafika – Jean-Baptiste-Camille Corot, Eugene Boudin, Johan Barthold Jongkind, Édouard Manet, Frédéric Bazille, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Gustave Caillebotte, Berthe Morisot, Armand Guillaumin, Paul Cézanne, Mary Cassatt, Eva Gonzales és Auguste Rodin alkotásai – révén az impresszionizmus teljes története kirajzolódik.

Ennek érdekében Marianne Mathieu kurátor időrendben állította össze a kiállítást, amely Corot, Jongkind és Eugene Boudin tájképeivel kezdődik, s az impresszionizmus előzményeit mutatja be. Az 1870-es évekből mintegy tucatnyi festmény rajzolja fel be Monet, Pissarro, Morisot pályafutását. A legtöbb kép az 1880-1890-es évekből származik, amikor az impresszionisták csoportja már feloszlott, és az irányzat tagjainak saját egyéni stílusa mutatkozott meg. A tárlat Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro, Alfred Sisley és Claude Monet munkáival zárul, amelyek már meghaladták az impresszionizmust és a modern festészet felé nyitottak utat.

A kiállítás július 6-ig tekinthető meg.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Podmaniczky Szilard

  Podmaniczky Szilard

  2014-02-17 - 09:08

  Megnéznék egy-két képet. Ezektől a monumentális kiállításoktól mindig utazhatnékom támad.

 2. Urbán-Szabó Béla

  2014-02-17 - 11:21

  Egyetértek az előttem hozzászólóval.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top