+ Képzőművészet

Andy Warhol Mao-portréja 7,6 millió fontot ért

A Kínai Kommunista Párt egykori vezetőjéről 2,8 milliárd forint kelt el a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén.

A Kínai Kommunista Párt egykori vezetőjéről 2,8 milliárd forint kelt el a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén.

Ez az ár tizennyolcszor több mint amennyit ezért a festményért fizettek, amikor legutóbb elárverezték – adta hírül a The Daily Telegraph honlapja.

Az amerikai festőművész egy sorozatot készített Mao Ce-tungról Richard Nixon 1972-es történelmi kínai látogatása nyomán. Warhol megváltoztatta a kínai vezető hivatalos portréját, az elárverezett festményen vörös és sárga színeket használt a kínai kulturális forradalomra utalva. Legutóbb 2000-ben volt aukción a mű, akkor 421 500 fontért kelt el.

A Sotheby’s aukcióján 17,4 millió fontért talált új gazdára Gerhard Richter kortárs német képzőművész 1994-es Wand (Fal) című alkotása. A 82 éves német művész 1994-ben készült alkotását már húsz kiállításon, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeumának Richter-tárlatán is láthatta a közönség, de a művész még soha nem kínálta eladásra az alkotást. A kadmium- és bíborvörös, illetve kék színeket felvonultató olajfestmény jól szemlélteti azt a forradalmi technikát, amelyet az elmúlt évtized során fejlesztett ki a művész.

Az aukció másik újdonsága a három évvel ezelőtt elhunyt Lucian Freud brit festőművész 1961-es alkotása, a Head on a Green Sofa című mű volt, amelyért 2,9 millió fontot fizetett új tulajdonosa. A festményen a néhai Lady Lambton, a 2006-ban elhunyt Lord Lambton brit konzervatív politikus felesége látható, aki meztelennek tűnik a képen, és fejét egy zöld dívány karfáján pihenteti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top