+ Képzőművészet

Bevakoltak egy műalkotást

Befalaztak egy lyukat egy olaszországi múzeumban, a lyuk azonban a művészi installáció része volt.

Befalaztak egy lyukat egy olaszországi múzeumban, a lyuk azonban a művészi installáció része volt.

Az incidens a kortárs alkotásoknak szentelt ravennai Művészeti Múzeumban (MAR) történt. A termek karbantartásával megbízott kőműves lyukat látott a falon, s nem tétovázott, azonnal betapasztotta.

A múzeum igazgatója vette észre, hogy az egyik kiállított alkotás “sérült meg”. A lyuk ugyanis az Eron néven ismert olasz utcaművész alkotásának része volt – jelentette az olasz sajtó.
A művész – eredeti nevén Davide Salvadei – egy földre zuhant tükröt ábrázolt. A múzeumi terem falára a leesett tükör által hagyott, árnyékolt nyomot festette fel, és hogy művét valóságosabbá tegye, még egy lyukat is ütött az elképzelt tükör fölé. Innen esett ki az a szög, amelyen a tükör lógott a falon.

A hatás annyira valóságos volt, hogy a terembe belépők azonnal a padlóra néztek a (nem létező) üvegszilánkokat keresve. Egyedül a kőműves nem figyelt a részletekre, és eltüntette a falról a lyukat.

Előbb-utóbb úgyis lefestették volna a falat is. A mesterember nem tett mást, mint a művem hitelességét igazolta. Sikerült vele is elhitetnem, hogy a mesterségesen fúrt lyuk igazi – hangoztatta a művész.

A rimini születésű Eron nemzetközileg ismert alkotó, művei az olaszországi nagyvárosokon kívül megtalálhatók egyebek közt Kölnben, New Yorkban, Kairóban. Egy olasz szakfolyóirat az 1990-es évek végén a legjobb olasz utcaművésszé nyilvánította.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top