+ Tudomány

Viselhető könyv: a szereplők érzelmeinek átélése

Speciális szenzorok révén érzékeli a könyv, hogy hol tartanak benne, és egy mellényen keresztül a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.

Speciális szenzorok révén érzékeli a könyv, hogy hol tartanak benne, és egy mellényen keresztül a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói szerint a történet főszereplőjének érzelmeiben vagy fizikai állapotában bekövetkező változásokat szó szerint a saját bőrükön érezhetik az olvasók, mivel a mellény képes a szívverés ütemének megváltoztatására, a felsőtest összeszorítására és a test bizonyos pontjaira irányuló hőmérséklet-változtatásra. A mellény a cselekmény hangulatához igazítva „rezegteti” az olvasót.
A könyv borítóját 150 LED-fényforrással terítették be, hogy a cselekmény helyszínéhez és hangulatához igazodva biztosítson háttérvilágítást az olvasónak. A szakemberek James Tiptree Jr. The Girl Who Was Plugged In című tudományos-fantasztikus regényét használták fel a „viselhető” könyv prototípusának elkészítéséhez – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A Sensory Fiction elnevezésű projekt készítői azért választották ezt a művet, mert „hihetetlen mennyiségű helyszín és érzelem található benne”. A főszereplő a legőszintébb szerelmet és a legmélyebb kétségbeesést is megtapasztalja, a barcelonai napsütés szabadságát éppúgy, mint egy sötét, nyirkos pince fogságát.
„A fikciós művek hagyományosan szavak és képek révén teremtenek, idéznek elő érzelmeket és váltanak ki empátiát. A hálózatba kapcsolt érzékelők és működtető szerkezetek kombinációjának használata révén azonban a szerzők új eszközöket kapnak a történetmeséléshez, a hangulatok és érzelmek megjelenítéséhez, miközben továbbra is elegendő szabadságot hagynak az olvasó fantáziájának” – mondták a kutatók.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top