Archív

Gondolat-jel 2013. december 29. Kossuth adó 11.05-11.58

Egyre többet tudunk a világról, hogy egyre bizonytalanabbak legyünk benne.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a kapaszkodók keresgélése közben a tények gravitációs tartalékait igyekezne fölmérni. Mert az egésztől minduntalan elvonják figyelmünket a részletek. Befolyásol a korszellem, az otthonról hozott örökség, hatnak ránk a szokások, a hitek, az elpusztíthatatlan előítéletek, de még a pillanatnyi hangulatok, indulatok is. Mi vagyunk a közvélemény és mégsem tudunk változtatni formánkon. Én, én vagyok, ti meg ti, de hogy ebből hogy lesz mi, az szinte megfejthetetlen. Elvegyülünk és kiválunk, tartoznánk valahová és szeretnénk elkülönülni. Az együttlét magányában lakunk. Különbség. Tétel…

Antall – Botlik József a történelmi tudat vándorlása ………………………………… 07,10

Átjáró ház volt már a történelmi kezdetekkor is az a kis táj, amely nem egyszer vált európai jelentőségű ütközőzónává. Az Őrvidéki magyarság sorsa 1922-1945 című könyvet, melyet Botlik József történész írt, immár az amerikai közkönyvtárakban is föllelhetjük a Corvinus Publishing, azaz Magyaródy Szabolcs jóvoltából. Ő fordíttat, kiad és terjeszt.

 

Oláh Gál Elvira – Lázár Csilla és Kovács Gergely Márton Áronról ……………………… 07,20

Csoda volt az emberi nagyság, de a szentté avatáshoz kell még egy csoda. Az pedig talán éppen az emlékezet és a kultusz ápolása. Márton Áron nemcsak egyházi vezetője, de szellemi és erkölcsi mércéje is Erdély akkor még valóban többnemzetiségű közösségének. Válogatott írásait az életmű teljes kiadása mellett a székely könyvtár sorozta vállalta.

Antall – Nemes Péter Amerigo Toth és Olaszország ……..……….…………………… 07,15

Magyarnak végzetesen olasz, olasznak szemtelenül magyar. Művészetének klasszikus korszaka csak egy pillanatra tette itthon divatossá, hogy aztán Itália is igyekezzék megfeledkezni róla. Amerigo Tóth annyira színes egyéniség volt, hogy műtermében tényleg világsztárok verődtek össze. Picassotól, Daliig.

Pilisy Csenge – Habis László, Rátkai Attila, Nyitrai Zsolt, Eger ………. 05,22

Eger mindent tud, amit egy városnak tudnia kell, vagy annál még egy kicsivel többet is. Hősi történelem, emelkedő borászat, meleg vizek, világszínvonalú műkincsek, műemlékek, vár és patak. És mindehhez az a Dobó tér, amelynek centrális szerkezete, a Végvári vitézek szoborcsoportjának áthelyezésével helyreáll. A város rendezi tereit, a fallal védett patakmedret megnyitja s sétálók és a kerékpározók előtt.

 

Antall – Menyhért Anna a nőszerep az irodalomban ……………………..…………. 08,00

A válogatott irodalom nem tűri az irodalmon kívüli szempontokat. Sem nemi, sem politikai, sem ideológiai alapon nem válogathatunk. Kizárólag a művek minősége segít, valamint a háttérben a szemérmesen elhallgatott, vagy teljesen félreértett életutak. Menyhért Anna Női irodalmi hagyomány című könyve csak a kezdet.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Maksay Helga és Lajer Rita

Műsorunkban a Harmonia Garden felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top